nieuws

EU-fondsen juist in crisistijden nog belangrijker

bouwbreed Premium

Juist in deze tijd van bezuinigingen zijn de Europese fondsen nog belangrijker om stedelijke vernieuwing aan de gang te krijgen en te houden. Dat zegt Jan Maarten de Vet, directeur van Ecorys Brussel.

“De bezuinigingen in alle Europese landen hebben grote gevolgen voor de steden en dan eerder voor steden als Liverpool en Newcastle dan voor Londen. Dat maakt de structuurfondsen nu belangrijker dan ooit”, aldus De Vet tijdens het jaarcongres van het Europese Kennisnetwerk EUKN over de stedelijke component van het Europese cohesiebeleid in Warschau. In dat beleid gaat jaarlijks 300 miljard om aan Europees geldt via verschillende fondsen.

Toch heeft gebrek aan geld ook zijn goede kant, vindt hij. “Het kan leiden tot betere voorbereiding, een hogere kwaliteit en betere samenwerking.”

Het kan wel zijn dat dan ook meer investeringen uit de markt nodig zijn dan onder normale omstandigheden. “Dan is het essentieel voor overheden om een betrouwbare partner te zijn. Dan word je interessant voor private partijen die willen meeinvesteren”, aldus De Vet.

De uitdaging waar de Europese steden voor staan is leren van elkaar. “En dan niet twee steden, maar 200. Dat is moeilijk onder meer door de grote verschillen tussen steden. De organisatie van de aanpak verschilt echter minder. Belangrijk is in ieder geval dat de politiek erachter staat. Is dat niet het geval, dan gebeurt er niets”, vindt de Ecorys-man.

In Polen wordt momenteel 5 procent van de gelden uit het Europese fonds voor regionale ontwikkeling gestopt in stedelijk beleid. Dat heeft al geleid tot de nodige resultaten. Doordat bewoners trotser worden op hun wijk neemt de sociale controle toe en daardoor de criminaliteit en drugsgebruik af. Bovendien was er nog een inhaalslag te maken op het gebeid van infrastructuur die er verwaarloosd bijlag na het communistische bewind.

De Vet vond het een goede gedachte, maar zag ook problemen. “Er is concurrentie tussen regio’s en steden. Regio’s houden soms tegen dat steden geld krijgen uit de structuurfondsen.”

Reageer op dit artikel