nieuws

Bouwfraudeboete Vannel in verlaagd

bouwbreed Premium

Het College van Beroep voor het Bedrijfsleven (CBB) heeft de bouwfraudeboete van Vannel Bouwbedrijf verlaagd wegens overschrijding van de redelijke behandelingstermijn.

Voor deelname aan het kartel in de burgerlijke- en utiliteitsbouw kreeg Vannel in 2006 een boete van ruim 249.000 euro van de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa).

Het Eindhovense bouwbedrijf tekende bezwaar aan, vooral omdat bij de boeteoplegging te weinig rekening zou zijn gehouden met de financiële positie van de onderneming. Die was in 2003 dusdanig wankel dat het bedrijf moest worden verkocht om een faillissement te voorkomen.

De Rotterdamse rechtbank bepaalde begin vorig jaar dat de NMa daar geen rekening mee hoefde te houden. De boete werd immers pas in 2006 opgelegd. Op dat moment was Vannel al uit de financiële zorgen.

In hoger beroep komt het CBB tot hetzelfde oordeel. “Voorzover Vannel en Lavaredo Holding aannemelijk hebben weten te maken dat de onderneming in 2003 – twee jaar voor de oplegging van de boete – aan de rand van het faillissement stond, heeft de NMa die omstandigheid terecht als niet ter zake doend buiten beschouwing gelaten”, concludeert de hoogste beroepsinstantie.

Het CBB vindt wel dat er reden is om de opgelegde boete te matigen vanwege overschrijding van de behandelingstermijn. Tussen het uitbrengen van de aanklacht en de uitspraak van de rechtbank verstreek bijna 4,5 jaar, terwijl drie jaar als redelijk wordt geacht. De overschrijding levert Vannel een vermindering op van 15.000 euro op de boete, die daarmee uitkomt op ruim 234.000 euro.

Reageer op dit artikel