nieuws

Academie

bouwbreed Premium

In tijden waarin we overspoeld worden door naargeestige boodschappen over de crisis, vergeten we soms dat er ook nog mensen bezig zijn met constructieve en positieve dingen. Ik merkte dat afgelopen woensdag, toen ik aanwezig mocht zijn bij de aftrap van Limburgse Aanbestedingsacademie in het schilderachtige Thorn. Alles zat dan ook mee op deze dag: […]

In tijden waarin we overspoeld worden door naargeestige boodschappen over de crisis, vergeten we soms dat er ook nog mensen bezig zijn met constructieve en positieve dingen. Ik merkte dat afgelopen woensdag, toen ik aanwezig mocht zijn bij de aftrap van Limburgse Aanbestedingsacademie in het schilderachtige Thorn. Alles zat dan ook mee op deze dag: het zonnetje scheen, de sfeer was Limburgs prettig en de lunch was goed.

Je zou bijna vergeten dat de aanleiding voor het starten van deze academie juist één brok frustratie en ellende is. Aannemers en opdrachtgevers die hopeloos met elkaar overhoop liggen. Onoirbare praktijken bij de verkrijging van werk. Een moordende concurrentie waarbij lokale bedrijven niet of nauwelijks meer aan bod komen. Het zijn praktijken die we overal in het land tegenkomen, maar die om de een of andere reden juist in Limburg extra hevig lijken te zijn. En die daar meer de aandacht trekken. En dus is het mooi om te zien dat er wat beweegt, juist in Limburg. Dankzij de lokale Regieraad, enkele zakelijke wethouders en een enthousiaste gedeputeerde wordt er actief ingegrepen. Meer innovatie. Meer vrijheid voor onderhandse procedures. Meer kansen voor lokaal mkb. Minder moordende concurrentie en minder openbaar op laagste prijs. Er gloort weer licht aan de horizon voor de Limburgse aanbesteders en ondernemers. Er is weer hoop. En de Limburgse Aanbestedingsacademie moet er voor zorgen dat het vuurtje zich snel verspreidt over heel Limburg. En als ik het sfeertje zo proefde, denk ik dat dat nog gaat lukken ook. Ik hoop het in elk geval van harte. Aan het eind van de bijeenkomst werd champagne uitgereikt. En werd er getoast op deze nieuwe start. Keurige dames brachten in adequaat tempo warme en koude hapjes binnen. Het bourgondisch leven laten ze niet door de eerste de beste crisis aan de kant drukken. Er moet ook wat te genieten overblijven. Onderweg in de auto praat iedereen elkaar de put in rondom de Eurocrisis. ‘Ga toch eens naar Limburg’, hoor ik mezelf nog onwillekeurig mompelen. En dan rij ik voor Utrecht de file in.

Adviseur aanbestedingsrecht

Reageer op deze column via mail, twitter of www.cobouw.nl/#cobouw

Reageer op dit artikel