nieuws

Zonnepaneel fixeren zonder ballast of boren

bouwbreed

Niet alle daken kunnen de frames van zonnepanelen dragen. Centrosolar Benelux uit Tiel heeft daarvoor met een plakconstructie een oplossing gevonden. Het bedrijf zegt de eerste te zijn die frames met de dakbedekking verbindt.

Zonnepanelen voor op daken worden vaak op stalen frames gemonteerd. Zakken grind of tegels zorgen er dan voor dat de constructie tijdens noodweer niet van het dak waait. Maar sommige daken kunnen het gewicht van geballaste zonnepanelen niet dragen, vastschroeven aan het dak is dan een alternatief. Voor zo’n constructie wordt het dak echter doorboord wat de kans op lekkage vergroot. “En windstoten kunnen de constructie van het dak doen scheuren”, voegt commercieel directeur Erik De Leeuw van Centrosolar eraan toe.

Als alternatief voor het vastschroeven ontwikkelde Centrosolar het Ceniq-systeem. Dit is geschikt voor daken die bedekt zijn met kunststof en een helling hebben tot maximaal 3 graden. Het montagesysteem bestaat uit wigvormige steunen waarop twee montagebalken zijn bevestigd. Op deze balken worden de zonnepanelen gemonteerd. De voet van de steunen wordt aan het dak bevestigd door er dakbedekkingsmateriaal over te plakken. Het systeem kan in beginsel zonder ballast toe, maar voor hoge gebouwen adviseert De Leeuw voor de zekerheid toch wat ballast aan te brengen.

Wind

Zonder ballast belast het systeem het dak met 8 kilo per vierkante meter. De constructie is robuust genoeg om ook bij zware windstoten de panelen op het dak te houden.

De panelen liggen vrij vlak, terwijl aan de achterkant een spoiler de winddruk verdeelt. Het gedrag van de constructie is getest in een windtunnel. De panelen verminderen ook de warmtebelasting op de dakbedekking.

Centrosolar adviseert het systeem voor kantoor- en bedrijfspanden met een plat dak. Installateur Greensave uit Breukelen heeft het eerste lichtgewicht montagesysteem van Centrosolar Nederland geïnstalleerd op het dak van de showroom van een autobedrijf. De PV-installatie bestaat uit 26 panelen van het type S-Class Professional met een vermogen van 235 wattpiek. Per jaar komt dat neer op 5500 kilowattuur.

Reageer op dit artikel