nieuws

Zelfbouwer loopt nog tegen muur op

bouwbreed

Terwijl de grootschalige woningbouw in het slop zit, komt bouwen in eigen beheer nog moeilijk van de grond. Bij sommige zelfbouwers begint het geduld op te raken. In Breda startte Menno de Lange het platform Droomwonen Breda om de vastgelopen grondmarkt op te schudden.

“Het is eigenlijk een jaar of zeven geleden begonnen met het idee om een eigen woning te bouwen in de buurt van het centrum van Breda. Al snel bleek dat de enige kavels die beschikbaar waren ver buiten ons budget lagen en veel te groot waren. Ik ben me toen actief gaan inzetten om betaalbare kavels in Breda te krijgen.” Inmiddels hebben zich meer dan 150 zelfbouwers bij het platform aangesloten. “Nu zie je dat we serieus worden genomen, en regelmatig overleggen met gemeente, ontwikkelaars en corporaties.”

Want ook in Breda liggen kansen voor particulier opdrachtgeverschap, nu veel woningbouwprojecten in zwaar weer terecht zijn gekomen. “Er is meer bereidheid bij projectontwikkelaars om de plannen om te gooien en de grond anders te gaan ontwikkelen. Daarbij moeten ze wel wat verlies nemen. Een van de oplossingen die het platform voorstelt is om een bestaand plan aan te passen en bijvoorbeeld de helft in eigen beheer te ontwikkelen. “Zo houdt de projectontwikkelaar de helft van het project, en worden de woningen wellicht meer waard, omdat mensen graag wonen in buurten waar ook particulier wordt gebouwd.”

Toch lopen de zelfbouwers nog veel te vaak tegen een muur van regelgeving, juridische kwesties en bouwclaims. “In Breda ligt al honderd hectare braak, en zeer binnenkort komt daar 60 hectare bij. De lokale economie zit erom te springen dat daar ontwikkeld wordt, maar er gebeurt niets.”

Een belangrijke oorzaak is het quotum van de provincie. “De gemeente mag maar een beperkt aantal woningen bouwen en die zit grotendeels vast in de projecten die niet verkocht worden. Oplossing hiervoor zou zijn dat de provincie een extra quotum geeft aan de gemeente maar dan alleen in te zetten voor zelfbouw, waar wel vraag naar is.”

Reageer op dit artikel