nieuws

‘Weeffouten houden verduurzaming tegen’

bouwbreed Premium

Maatschappelijke weeffouten houden de verduurzaming van de gebouwde omgeving tegen. Verzwaring van lasten en CO2-emissiehandel in de vastgoedsector zullen daar verandering in brengen.

Dat betoogde Stefan van Uffelen, directeur van de Dutch Green Building Council (DGBC) op het congres van Duurzaam Gebouwd in Zwolle. “Wij staan aan de vooravond van de grootste bouwopgave sinds de Tweede Wereldoorlog”, hield hij zijn publiek voor. “Alle gebouwen liggen energetisch in puin. We willen verduurzamen, maar weeffouten in de maatschappij staan in de weg.”

Van Uffelen stelde voor om de overdrachtsbelasting laag te houden voor duurzame gebouwen, de onroerendezaakbelasting te verhogen voor niet-duurzame gebouwen (waarover volgende week een rapport verschijnt) en de beoordelingssystematiek Breeam te verbeteren. “Breeam rammelt nog aan alle kanten”, zei de directeur van de DGBC. “We zijn ermee begonnen op een Wiki-pagina. Laten we het samen verder ontwikkelen. Sommige gebouwen met een hoge duurzaamheid blijken in de praktijk niet te presteren, bijvoorbeeld door een afwijkend gebruikersprofiel.”

Eindgebruiker

Van Uffelen vindt de huidige toets op duurzaamheid tekortschieten: “slechts een heel lichte toets bij de gemeente op de energieprestatiecoëfficient (epc). Terwijl de eindgebruiker het heft in handen heeft en huurders om duurzaamheid vragen. We willen duurzaamheid, het kan technisch, nu moet de markt nog veranderen.”

Van Uffelen hoopt dat de Tweede Kamer over twee weken besluit dat de vastgoedsector vanaf 1 januari 2013 in CO2-emissiepunten kan gaan handelen. Nu is dat nog niet toegestaan. Hij verwacht daarvan een commerciële doorbraak voor de duurzaamheid. Hij hoopt dat lastenverzwaring (bijvoorbeeld hoge kosten voor wie veel energie gebruikt) tot gedragsverandering zal leiden. “De meest zuinige lamp is een lamp die uit staat”, citeerde Van Uffelen.

Reageer op dit artikel