nieuws

Stiltecentrum met profielloos glazen gevel

bouwbreed

De duurzame kapel in Elspeet richt zich naar het invallende licht. Voor de grote ramen in de achtergevel werden constructieve verstijvingen aangebracht in de vorm van lamellen die eveneens in glas en profielloos werden uitgevoerd.

Het Stiltecentrum Mennorode in Elspeet is opgetrokken uit een volledig houten draagconstructie. Het duurzame gebouw meet 7 meter aan de voorkant en waaiert naar achteren uit tot 11 meter. Om binnen en buiten in elkaar over te laten gaan en het van passieve zonne-energie te laten profiteren koos Faro Architecten om de achtergevel, die op de zuidkant georiënteerd is, zo open mogelijk te houden en volledig in glas op te trekken.

Het stiltecentrum heeft een schuin dak met een nokhoogte van ruim 7 meter. Het onderste gedeelte van de achterpui bestaat uit twee zonwerende ramen waarvan het grootste paneel 5,50 bij 2,40 meter meet en circa 800 kilo weegt.

Het bovenste deel van de gevel is opgebouwd uit 1 meter brede elementen in verschillende vormen en hoogtes, tot 4 meter. Matthijs Keijzer van glasleverancier Metaglas spreekt van “specifiek maatwerk”.

Dit project kenmerkt zich volgens de projectleider vooral door de forse afmeting van de panelen, de slanke detaillering en de precieze maatvoering. “De toegestane tolerantie bedroeg 3 millimeter. Daarbij heeft deze ingewikkelde glasconstructie ook een hoge u-waarde van 1,1 W/m².K.”

Stabilisatie

De forse afmetingen van de glaspanelen noopte tot constructieve voorzorgsmaatregelen. Keijzer: “Met het oog op de winddruk en windtrekbelasting hebben we in het bovenste deel bouwkundige verstijvingen moeten aanbrengen. Het 26 millimeter dikke geïsoleerde veiligheidsglas hebben we aan de binnenzijde gestabiliseerd in de vorm van verticale glazen lamellen van 88 millimeter dik. Op elke glasnaad – negen in totaal – is zo’n transparante vin aangebracht.” De transparante elementen werden vervolgens voorzien van een geelkleurige folie en hebben tevens een decoratieve functie.

De gevel kenmerkt zich daarnaast door een grote mate van transparantie. De toegepaste beglazing in de door Bouwbedrijf Van Ouwendorp gebouwde kapel is namelijk vrijwel profielloos. “De dubbele deuren zijn voorzien van een rank aluminium profiel. Het glas van de grote panelen in het onderste deel van de gevel bevat een slank aluminium profiel waarin het is verlijmd en vervolgens afgekit. “Van de buitenkant is die verbinding nagenoeg onzichtbaar.”

De kapelachtige stilteplek die dit najaar officieel in gebruik werd genomen, voorziet met duurzame bronnen in de eigen energiebehoefte.

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels