nieuws

Ruimteprobleem werf slim opgelost

bouwbreed

Luxe jachten met een verkoopwaarde tot wel 50 miljoen euro glijden straks over de nieuwe 1000 tons hellingbaan van Jachtwerf Hakvoort in Monnickendam. H.v.Steenwijk Bouw- en Waterwerken uit Amsterdam moet het betonnen bouwwerk voor 31 december opleveren.

De loods van de jachtwerf is een oud gebouw waarin de hellingbaan gekromd vanuit het water naar binnen liep. Hierdoor was de hoogte van de werkruimte, en dus ook van de jachten, beperkt. De nieuwe baan loopt vanuit het water eerst schuin op, maar maakt in de loods een knik om horizontaal te komen. Samen met een verdiepte vloer – circa 2 meter dieper – levert dit tot aan het dak veel extra ruimte op.

Om de nieuwe vloer te kunnen maken, verwijderde Van Steenwijk de oude hellingbaan. Daaronder bevond zich circa 3000 ton vervuilde grond, die gesaneerd moest worden. In de loods zijn voor de fundatie van de nieuwe hellingbaan 98 Waal Compact-palen toegepast. Het was hier van belang de fundatiepalen trillingsarm aan te brengen, omdat de loods wordt omgeven door karakteristieke oude bebouwing.

Voor de baan in het water gebruikt Van Steenwijk, die nooit eerder een dergelijk project onder handen had ondanks veel ervaring in de natte bouw, 42 gewone heipalen. In de loods reiken deze tot 22 meter onder maaiveld, buiten tot 23,5 meter.

Om schepen tot 1000 ton te kunnen dragen, worden stalen HEB-profielen meegestort in de 580 kubieke meter beton en in de 150 ton wapening.

In de tweede week van november komt Loos Betonvloeren uit Obdam de schuine helling deel voor deel storten. Daarna volgt de afbouw, zoals het monteren van de rails en het plaatsen in de verdiepte loods van geprefabriceerde betonnen Alvonwanden, waarvan de tussenruimten in het werk worden volgestort. Dit levert tijdwinst op.

Het is voor de bouwer én de werf namelijk van het grootste belang dat de opleverdatum wordt gehaald. “Er staat al een klant te wachten”, weet Jeroen van de Mortel van het aannemersbedrijf.

Projectgegevens:

Opdrachtgever:

Jachtwerf Hakvoort,

Monnickendam

Ontwerp en constructie:

W3 Architecten en Ingenieurs,

Broek in Waterland

Aannemer:

H.v.Steenwijk, Amsterdam

Aaanneemsom: 1,4 miljoen euro

Reageer op dit artikel