nieuws

Onderzoek van hoog universitair gehalte

bouwbreed Premium

Op de Betondag zijn de ENCI-studieprijzen uitgereikt. Onderzoeken naar zelfhelend beton en naar hybride beton kregen een eerste prijs. Evenals een beweegbare betonnen waterkering.

ENCI-prijzen voor studies beton

Didier Snoeck van de Universiteit Gent ontving de eerste prijs in de categorie Universiteiten voor zijn zelfhelende beton met vezels en reactieve stoffen. “Tot op de kern geanalyseerd in een onderzoek van hoog wetenschappelijk gehalte”, oordeelde de jury.

Denise Schrader en Florentien Vink van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen kregen de eerste prijs in de categorie Hogescholen voor hun hybride beton met een combinatie van staalvezels en wapening. Het materiaal blijkt veelbelovend, maar experimenten leverden wel onverwachte resultaten op. De studenten geven daarvoor logische verklaringen. Hybride beton is volgens hen voordelig wat betreft de kosten en de scheurvorming.

Ontwerpen

De eerste prijs in de categorie PMSE (opleiding van de Betonvereniging) ging naar Johan van Sloten voor het ontwerp van een beweegbare betonnen waterkering in de Amstel. Het ontwerp met hogesterktebeton, voorspanning en centrische wapening scoort goed in duurzaamheid en kosten. Een perfect uitgevoerd fraai ontwerp, stelt de jury.

De Betonvereniging reikte namens de ENCI twee tweede prijzen uit en drie eervolle vermeldingen. De tweede prijs in de categorie Universiteiten was voor Laurens Bouvy van de TU Delft, voor een studie van de combinatie van wapening en staalvezels in beton. De resultaten kunnen meteen worden toegepast.

De tweede prijs in de categorie Hogescholen ging naar Jacko Rook van Hogeschool Windesheim. Hij ontwikkelde een efficiënte methode voor het ontwerpen van bedrijfsvloeren op palen. Menno van Dijk van de TU Eindhoven kreeg een eervolle vermelding voor een onderzoek naar voortschrijdende instorting van prefab betonconstructies.

Maarten Braem van de TU Eindhoven ontving eveneens een eervolle vermelding, voor een constructie van staal en beton. Ook het onderzoek van Eva Geurtsen en Berjo Rijnders van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen kreeg een eervolle vermelding. Zij analyseerden de voortschrijdende instorting van een betonconstructie.

Reageer op dit artikel