nieuws

Moes grijpt in organisatie in en zet honderd man personeel op straat

bouwbreed Premium

Bij Moes verdwijnen honderd arbeidsplaatsen. Dat heeft het personeel van de Zwolse bouwer te horen gekregen. Geld voor een sociaal plan is er niet.

Moes ziet zich gedwongen in te grijpen omdat de omzet fors terugloopt. De onderneming rekent voor komende jaren op een bedrijfsopbrengst van rond de 70 miljoen euro. Vorig jaar was de aannemer goed voor een omzet van 104 miljoen. In 2009 haalde Moes zelfs nog 160 miljoen uit de markt.

Vakbonden begrijpen dat de malaise in de bouw Moes dwingt om maatregelen te nemen, maar hebben twijfels bij de omvang van de reorganisatie. “Het probleem van Moes is dat het bedrijf relatief veel werknemers heeft met lange dienstverbanden. De loonkosten liggen daardoor hoger dan bijvoorbeeld bij BAM. Dat heeft natuurlijk niets met een economische noodzaak te maken”, zegt vakbondsbestuurder Rudy Wentink van FNV Bouw.

Hij heeft begrepen dat Moes in de toekomst met minder vaste en meer flexibele arbeidskrachten wil werken. “Dat begrijp ik op zich wel, want Moes heeft relatief veel vast personeel. Maar het moet niet zo zijn dat werknemers nu op straat worden gezet en vervolgens worden vervangen door inleenkrachten. Dat is de dood in de pot”, aldus Wentink.Moes-topman Jonathan Furst bevestigt dat hij streeft naar een grotere flexibele schil. “Vanuit het streven kwaliteit te bieden, is het goed om veel eigen mensen in dienst te hebben”, zegt hij. “Maar het moet niet zover gaan dat we onszelf daardoor uit de markt prijzen. En dat laatste gebeurt momenteel. We grijpen nu hard in. Dat is triest en pijnlijk, maar de enige manier om gezond te blijven.”

Geld voor een sociaal plan is er niet. Volgens Furst is dat echter niet onoverkomelijk. “Bij de vorige reorganisatie hebben we gekozen voor een generieke regeling. Dat doen we nu niet. Dat kost minder, ja. Sommige werknemers kun je ook met beperkte middelen prima helpen. Andere hoef je helemaal niet te helpen. Die hebben zo weer een nieuwe baan.”

De bestuursvoorzitter benadrukt dat de boventallig verklaarde werknemers niet morgen al op straat staan.

“Rekening houdend met ontslagprocedures, treden sommigen pas in juni uit dienst. Tot die tijd werken ze door, hebben ze aangegeven. De loyaliteit binnen Moes is groot. Men vindt het vreselijk wat er nu gebeurt, maar wil tot het laatste zijn stinkende best doen.”

De reorganisatie treft vooral het bouwplaatspersoneel. Volgens Wentink verliezen 60 tot 70 bouwvakkers hun baan.

Reageer op dit artikel