nieuws

Minister bekijkt afstoot Rgd

bouwbreed

Minister Donner (binnenlandse zaken) laat een inschatting maken naar de belangstelling van marktpartijen om monumentaal vastgoed van de Rijksgebouwendienst (Rgd) over te nemen.

Mochten monumenten op dit moment “niet tegen marktconforme prijzen” kunnen worden verkocht, dan moet de Rgd van de minister op zoek naar “alternatieve mogelijkheden tot exploitatie”. Dat schrijft Donner in een brief aan de Tweede Kamer.

De minister wil al wel vast kwijt dat de monumenten eventueel door middel van een “package deal” worden afgestoten, als blijkt dat de vraag ernaar tegen blijkt te vallen.

De Rgd is eigenaar van 360 monumenten. De dienst wil een aantal daarvan afstoten. Hoeveel en welke is nog niet duidelijk, dat wordt nog onderzocht. De minister benadrukt dat veertig procent van het monumentale vastgoed in ieder geval niet verkocht zal worden. Monumenten die “geen functie vervullen binnen het primaire proces van het rijk” zouden eventueel wel verkocht kunnen worden. Voorbeelden hiervan zijn buitenplaatsen, vestingwerken, grafmonumenten en kerken.

Donner hoopt eind volgend jaar duidelijk te hebben welke monumenten verkocht kunnen worden.

Reageer op dit artikel