nieuws

InterviewMiddenbedrijf blijft verrassen met veerkracht

bouwbreed Premium

Het noorden van Overijssel en Flevoland scoren naast het noordoosten van Brabant uitstekend als regio’s om woningen te ontwikkelen. Grote delen van de Randstad zijn volgens het Economische Bureau van ING niet meer dan middenmoters.

< Vervolg van pagina 1

“Te vaakwordt gedacht dat het in de bouw de Randstad tegen de rest is”, reageert directeur Nico Rietdijk van de NVB, de brancheorganisatie van de ontwikkelende bouwers. “Het rapport laat zien dat in de regio heel interessante markten bestaan. Aan zo’n vergelijking per streek heb je meer dan aan benchmarking. Het valt me wel vaker op dat de bouwers in de regio een stuk minder neerslachtig zijn dan mensen uit het westen.”

Inhaalvraag

ING-econoom Maurice van Sante schat in dat de verschillen tussen de diverse regio’s de komende jaren alleen nog maar groter zullen worden. Alleen al vanwege de demografische veranderingen. De vooruitzichten voor de woningbouw zijn wat hem betreft – na nog enkele jaren van krapte – zeker niet slecht. Het aantal huishoudens neemt in Nederland jaarlijks nog met 55.000 toe. Tel daarbij op de gemiddelde sloop van 15.000 panden en je komt uit op een vraag van jaarlijks minstens 70.000 woningen. Hoe langer de crisis duurt, hoe groter straks de inhaalvraag. “In lastige regio’s kun je best hele goede projecten hebben”, zegt Jan van der Doelen, sectormanager bouw van ING. “Zeker nu, is overal heel gedegen marktonderzoek noodzakelijk. De markt is gekanteld naar vraaggeoriënteerd. Als bouwer-ontwikkelaar moet je nauw aansluiten bij de wensen van de klant. Ook in deze tijd heb je projecten die heel best verkopen.”

Signalen dat een groot deel van het middenbedrijf op omvallen staat, vinden bij Van der Doelen geen herkenning. “Verhalen dat de helft van de bedrijven onderwater staat zijn zwaar overtrokken. Natuurlijk, de rendementen zijn niet goed. Aan de andere kant zijn de meeste ondernemingen gezond de crisis ingegaan. Je ziet dan ook relatief weinig bedrijven omvallen. Onderschat de spirit van het familiebedrijf niet. Wel zit in de portefeuilles nog flink wat werk waarvan de prijzen niet bij het huidige niveau passen.”

Ook directeur Nico Rietdijk van de NVB vindt het zwarte beeld dat sommige adviesbureaus van het middenbedrijf schilderen misplaatst. “Dezelfde soort geluiden kwamen ook bij voorgaande crises van de accountantsbureaus. Nee, voor het middenbedrijf zou geen toekomst meer zijn. En wat zag je? Het middenbedrijf hield zich als groep het beste staande. Van tal van grote aannemers zijn we de namen al weer vergeten. Van groot belang is de financiering van een bedrijf, wat zijn de grondposities. Vroeger zag je op vastgoedbeurs Provada de aanwezigen met grote grondposities stevig met de buik vooruit lopen. Als je nu het woord grondpositie noemt, grijpt iedereen meteen naar de Rennies.”

Reageer op dit artikel