nieuws

Infrasector eist herstel oude regels

bouwbreed

Van alle kenniscentra beroepsonderwijs past Fundeon de erkenningsregeling voor leerbedrijven het strengst toe. Alleen Fundeon verbiedt dat andere vakmensen dan de erkende leermeester beginnende vaklieden mogen begeleiden.

< vervolg van pagina 1

Dat blijkt uit onderzoek van VESIN, de Vereniging van Samenwerkingsverbanden Infrastructuur Nederland. Het verbod dateert uit mei van dit jaar. Toen vernieuwde Fundeon de erkenningsregeling. De wijziging leidde tot een storm van protest. Aanvankelijk keerden hoofdzakelijk kleine aannemers zich tegen de nieuwe regeling. Inmiddels hebben zich 135 ondernemers, kleine en grote, die bij VESIN zijn aangesloten zich bij het protest aangesloten. Dat was voor VESIN reden de erkenningsregelingen van andere kenniscentra onder de loep te nemen. Het gaat om de erkenningsregelingen van acht van de zeventien kenniscentra waaronder die van Fundeon (bouw en infra), Savantis (onderhoud en afbouw), en Kenteq (technisch vakmanschap). De erkenningsregeling van Fundeon heeft betrekking op zogeheten leerbedrijven. Deze leiden beginnende vaklieden op in de praktijk. Dat gebeurt door leermeesters, dat wil zeggen ervaren bouwvakkers die een cursus hebben gevolgd om leerlingen te begeleiden. Bij veel bedrijven dragen deze praktijkdocenten hun bevoegdheid over aan een collega die wel over de nodige ervaring beschikt maar niet de leermeestercursus heeft gevolgd. Deze werkt dan onder de verantwoordelijkheid van de erkende leermeester.

“Nu dit niet meer is toegestaan, komen veel bedrijven in problemen. En dat in een tijd waarin de sector zucht en kreunt”, zegt Arnold Niekamp, directeur van VESIN. “Daarom eisen we dat Fundeon de wijzigingen ongedaan maakt.” Hij wijst er op dat de vereniging reeds op 15 juli haar ongenoegen over de erkenningsregeling in een brief aan Fundeon heeft kenbaar gemaakt. “We hebben er nooit een officiële reactie op gekregen.”

Lappendeken

Dat Fundeon-voorzitter Henk Bol vorige maand beloofde dat naar een oplossing wordt gezocht voor bedrijven die door de nieuwe regeling in problemen komen, vindt Niekamp onvoldoende. “Daardoor is er niet langer een heldere erkenningsregeling, maar komt er een lappendeken van afspraken die met individuele bedrijven worden gemaakt. De enige echte oplossing voor de problemen is dat de vorige erkenningsregeling weer in ere wordt hersteld of dat er met de desbetreffende bedrijven via ons, wordt gekeken naar een oplossing.”

Michiel Mons, woordvoerder van Fundeon, laat weten dat de oude regels niet worden hersteld. Wel zullen vanuit Fundeon gesprekken worden gevoerd met bedrijven die problemen ondervinden door de regeling. Mons: “We zijn dat nu aan het organiseren. En dat kost tijd. Maar we nemen alle signalen zeer serieus.” Niekamp heeft er geen vertrouwen in. Hij roept bedrijven op zich niet onder druk te laten zetten door Fundeon om afspraken te maken en contact op te nemen met VESIN. “We laten het hier niet bij zitten”, zegt hij.

Reageer op dit artikel