nieuws

Harde steenwolplaat voor koude verkleving

bouwbreed Premium

Rockwool introduceert binnenkort een harde steenwolplaat met een glasvlies aan de bovenzijde, waarop dakbedekking koud verkleefd wordt.

“De koudverkleving vertoont een stijgende trend en de markt verplaatst zich naar renovatie”, aldus Stephanie Geelen, marketing manager bij Rockwool Benelux. Het nieuwe product speelt op beide ontwikkelingen in. Op de Bouwbeurs presenteerde de producent van isolatieproducten reeds Durock vlakdakisolatie van harde steenwolplaten met geïntegreerde ‘dual density technology’ toplaag. De gemarkeerde bovenzijde heeft een hoge drukvastheid en ponsweerstand. Durock is bedoeld voor geballaste of mechanisch bevestigde dakbedekking op stalen daken.

Met de introductie van Coldfixx gaat Rockwool een stap verder: de bovenzijde is voorzien van een speciaal gewoven op de steenwol gelijmd glasvlies. Op het glasvlies wordt dakbedekking van pvc of epdm, dan wel een bitumineus membraan verkleefd. Dat gebeurt koud met polyurethaanlijm, daklijm of bitumineuze koudlijm. Als de isolatie in meerdere lagen wordt aangebracht, adviseert het bedrijf Taurox-platen en polyurethaanlijm voor de onderliggende lagen.

De isolatie wordt mechanisch bevestigd of partieel gekleefd op het nieuwe of bestaande dak, dat droog, schoon en vlak moet zijn.”Tot nu toe hadden we geen product voor koudverkleving op platte daken”, meldt Gerard van der Zanden, manager corporate communication. Rockwool heeft reeds een teasermail over het product verzonden aan architecten, dakdekkers en groothandels in bouwmaterialen, maar zonder de naam te noemen. Met Google ‘in cache’ zijn enkele foto’s en teksten over Coldfixx te vinden, maar doorklikken stuit op ‘file not found’.

Rockwool haalt zijn grondstof basalt uit groeven in Duitsland, net over de grens bij Roermond. Vroeger werd steenwol van hoogovenslakken vervaardigd, door Lapinus in IJmuiden. Na het sluiten van de mijnen werd de fabriek verplaatst naar Roermond. Later is hij opgekocht door Rockwool, wereldwijd de grootste producent van steenwol of rotswol. Van der Zanden legt uit dat momenteel reeds 40 procent van het materiaal wordt gerecycled. Bovendien gebruikt de fabriek groene stroom en wordt CO2-neutraal gewerkt door aankoop van certificaten. “We onderzoeken bovendien de zin van een cradle to cradle-certificaat”, voegt Van der Zanden toe. De fabriek in Roermond is de grootste ter wereld. Tot 2015 zijn 300 meer operators nodig vanwege de groeiende markt voor steenwol in onder meer meubelpanelen en remschijven. Maar de fabrikant verwacht ook veel van Coldfixx. In Neerpelt in België is een proefproject met de harde vlakdakisolatieplaten voor koudverkleving uitgevoerd.

Reageer op dit artikel