nieuws

Een derde minder energieverbruik met warmteterugwinning

bouwbreed Premium

Een derde minder energieverbruik met warmteterugwinning

Een besparing op energiekosten van circa 33 procent is haalbaar met een systeem dat ontvochtiging van een tuinbouwkas combineert met verwarming.

Onder de naam Air & Energy Kas realiseert Maurice Kassenbouw in het Limburgse Horst dit resultaat bij kwekers die het systeem beproeven. Het systeem in de Air & Energy Kas is een doorontwikkeling van het Climecovent systeem dat technisch adviesbureau Climeco in samenwerking met Maurice heeft uitgedacht.

Via luchtslangen laat een gevelunit droge buitenlucht de kas instromen zodra het vochtgehalte in de kas te hoog is. Vervolgens wordt de ingeblazen lucht verwarmd met afgevoerde lucht uit de kas. De unit is uitgevoerd met een warmtewisselaar die de twee luchtstromen (verse lucht en lucht uit de kas) laat kruisen.

Reageer op dit artikel