nieuws

Deloitte

bouwbreed Premium

De Nederlandse bouwsector staat aan de vooravond van een consolidatiegolf, waarbij vooral middelgrote bouwers het onderspit zullen delven.

Nederlandse bouw wacht overnamegolf

Stilte voor de storm door financiële crisis

Die conclusie trekt accountants- en adviesbureau Deloitte op basis van eigen onderzoek naar de overnameverwachtingen van de grote Europese aannemingsconcerns.

Deloitte voorspelt dat in Nederland het aantal grote overnames in de komende drie jaar zal verdubbelen ten opzichte van 2010. De middelgrote bouwers die nu gebukt gaan onder de financiële crisis, zijn de voornaamste prooi. Ze zullen worden opgeslokt door de grote bouwondernemingen, verwacht het bureau.

“De ontwikkeling die we zien, is het nog groter worden van de reeds financieel sterke bouwconcerns”, licht Jurrien Veldhuizen van Deloitte toe. “De kleinere en meer regionaal georiënteerde of specialistische bouwbedrijven blijven naast de grote concerns bestaan. De grootste klappen zullen vallen in het middensegment.”

Volgens Veldhuizen valt te verwachten dat ook buitenlandse bouwbedrijven in Nederland gaan winkelen. De internationalisering in de bouw zet volgens hem in elk geval wereldwijd door. Afgelopen jaar was een kwart van de ruim 140 overnames in de Europese bouwsector al grensoverschrijdend.

Een andere trend die Deloitte waarneemt, is de toenemende interesse van bouwers in aanpalende sectoren, zoals energie, water en afval. Deze zijn interessant omdat ze doorgaans beter renderen dan pure bouwactiviteiten. Veldhuizen waarschuwt echter dat bouwvreemde bedrijven zelf hun vizier ook steeds meer op de bouw hebben gericht.

Wanneer de voorspelde consolidatiegolf van start gaat, is vooral afhankelijk van de duur van de crisis. Die maakt dat veel bedrijven hun geld liever nog even in hun zak houden. Aan de andere kant daalt de marktwaarde van bouwers door de crisis. “Men wacht op het juiste moment om toe te slaan.”

Reageer op dit artikel