nieuws

Zuid-Holland schrapt belang Groene Hart

bouwbreed

De provincie Zuid-Holland heeft het Nationaal Landschap Groene Hart geschrapt uit de Provinciale Structuurvisie.

Tot die conclusie komt de Stichting Groene Hart na een inventarisatie van de ontwerp-actualisering van de structuurvisie. Volgens de stichting loopt de provincie hiermee vooruit op de discussie die momenteel in de Tweede Kamer gevoerd wordt over de Structuurvisie van minister Schultz (infrastructuur). “De provincie ziet zich blijkbaar niet meer als verantwoordelijke voor de uitwerking van beleid voor nationale landschappen”, concludeert de stichting.

Het Groene Hart is een 180.824 hectare groot gebied in de Randstad. Het gebied werd in 2004 aangewezen als Nationaal Landschap. Als gevolg hiervan mogen dorpen en steden in het gebied alleen voor de lokale woningbehoefte uitbreiden en woningbouw plegen. Alle nieuwbouw moet binnen de zogenaamde rode-contourlijnen plaatsvinden.

De stichting vreest dat er geen maximum meer wordt gesteld aan woningbouwprogramma’s, wanneer de provincie haar plannen doorzet.

Volgens gedeputeerde Liesbeth Spies is daarvan geen sprake. “Wij zetten nu juist in op minder woningbouw in het groene hart. Dat heeft ook deels te maken met krimp”, laat zij via een woordvoerder weten. “De komende tien jaar is in het Groene Hart behoefte aan 8600 woningen, terwijl er plannen zijn voor 20.000 huizen. We zijn nu in gesprek met gemeenten om te kijken of we de plannen op de vraag kunnen aansluiten.”

Spies maakte onlangs bekend dat de helft van de geplande woningen er niet zal komen.

De Stichting Groene Hart heeft bezwaar aangetekend tegen ontwerp-actualisering van de structuurvisie.

Reageer op dit artikel