nieuws

Weekers: Bouw lijkt dal achter zich te laten

bouwbreed Premium

“Het lijkt erop dat de bouwsector het dal achter zich heeft gelaten en dat de weg omhoog voorzichtig is ingeslagen.” Dat schrijft staatssecretaris Weekers (financiën). Brancheorganisaties tonen zich verbaasd.

Weekers concludeert dat er komend jaar in de woningbouwsector licht investeringsherstel optreedt. Dat is voor het eerst sinds 2007, vult hij aan. Hij baseert zich op cijfers van het CPB, EIB en TNO.

“Waar haalt hij die wijsheid vandaan? Ik geloof er niets van”, reageert Henk Klein Poelhuis, voorzitter van de Aannemersfederatie Nederland. “Ik ben de afgelopen tijd veel in het veld geweest en ik hoor alleen maar trieste verhalen. Dat is de directe marktinformatie van buiten.”

Bouwend Nederland hangt de vlag ook niet buiten. “Het zou mooi zijn als we zijn conclusie van harte konden onderschrijven, maar het ligt allemaal iets ingewikkelder. Het klopt dat er dit jaar een plusje bij komt als het gaat over de bouwproductie, maar dat komt doordat het afgelopen winter zachter was dan het jaar daarvoor”, aldus een woordvoerder van Bouwend Nederland.

Met het oog op de nabije toekomst blijft Bouwend Nederland somber. “Qua omzet en marges zitten we in zwaar, ongelooflijk zwaar weer. We zien nog meer wolken aankomen. Dat komt mede door de grote onzekerheid die er wereldwijd heerst. De effecten van Griekenland merkt iedereen.”

Niet alleen brancheorganisaties zijn somberder dan Weekers, actuele cijfers laten ook iets anders zien. Zo bleek dinsdag uit CBS-gegevens dat het aantal verstrekte architectuuropdrachten bij lange na niet in de richting wijst van een aantrekkende woningbouw in het komend jaar.

De laatste conjunctuurmeting van het door Weekers aangehaalde EIB toont dat een derde van de bouwbedrijven last heeft van stagnatie door een gebrek aan orders.

Btw-tarief

In de brief waarin Weekers de bouw betere tijden belooft, herhaalt de staatssecretaris dat hij de per 1 oktober verstreken periode voor een lager btw-tarief voor onderhoud niet zal verlengen. Wat de maatregel de renovatiebranche heeft opgeleverd is onduidelijk, omdat deze bedrijfstak geen aparte categorie vormt in de btw-statistieken.

Reageer op dit artikel