nieuws

‘Te zuinig licht kan gebruiker ziek maken’

bouwbreed

‘Te zuinig licht kan gebruiker ziek maken’

Verlichting die efficiënter energie verbruikt, helpt het energielabel van een gebouw te verbeteren. Te efficiënte verlichting kan de mensen die ermee moeten werken echter ziek maken.

Dat bleek op een bijeenkomst tijdens de vakbeurs Elektrotechniek in de Utrechtse Jaarbeurs. “Het welzijn van de gebruiker is wat uit beeld verdwenen”, zegt Rienk Visser van installateursdenktank ISSO over één van de gevolgen van het streven naar ‘duurzame’ verlichting.

Bedrijven kunnen met dat streven het paard achter de wagen spannen, waarschuwt Paul Settels van de Nederlandse Stichting voor Verlichtingskunde (NSvV). “Van verkeerd licht kunnen mensen ziek worden.” Licht is verkeerd wanneer het alleen de werkplek verlicht. “Ook al voldoet de verlichtingssterkte aan de norm, als de rest van de werkruimte minder goed wordt verlicht vermindert dat het comfort en daarmee het welbevinden”, legt Settels uit.

Reageer op dit artikel