nieuws

Rijk neemt regie in bouw windmolens

bouwbreed Premium

Meer windmolens, alle nieuwbouw in Amsterdam klimaatneutraal en de regels voor warmte-koude-opslag worden aangepast. Deze maatregelen moeten het energieverbruik flink omlaag krijgen.

Minister Verhagen (economische zaken) en staatssecretaris Joop Atsma (milieu) hebben 59 projecten uitgekozen waaraan de rijksoverheid steun gaat geven. Deze zogenaamde Green Deals werden uitgekozen uit ruim 200 voorstellen van bedrijven, burgers en lagere overheden.

De overheid geeft geen geld aan de geselecteerde projecten. Wel is de bedoeling dat er advies wordt gegeven, partijen met elkaar in contact worden gebracht en knelpunten door bijvoorbeeld regelgeving worden weggenomen.

Deze regiefunctie van de overheid moet er voor zorgen dat alle nieuwbouw in de gemeente Amsterdam vanaf 2015 (24.000 woningen) klimaatneutraal is, het aantal zonnepanelen op woonhuis toeneemt en warmte-koude-opslag met hogere temperaturen mogelijk wordt.

Daarnaast moet het aantal windmolens op land in 2020 verdriedubbeld zijn. Verhagen wil dat windmolenparken zoveel mogelijk in havens, industrie- en agrarische gebieden komen. Om de bouw van windmolenparken makkelijker te maken, wil het kabinet dat vergunningen voor grote parken voortaan door het Rijk worden behandeld. Een mooi plan, vindt bestuursvoorzitter Theo Bruijninckx van Ballast Nedam. “Deze maatregel zal net als in bijvoorbeeld Groot-Brittannië en Duitsland een grootschalige groenebanenmotor opleveren in een van oorsprong oer-Hollandse industrie.”

Plannetjes

Kritiek is er ook. Zo weigeren ondernemersplatform De Groene Zaak en energieleverancier Greenchoice de overeenkomsten te tekenen. Volgens hen ontbreekt het aan structurele maatregelen. PvdA-kamerlid Diederik Samsom is het daar mee eens. “Het kabinet is helaas blijven hangen in plannetjes en ideetjes, waarvan 99 procent ook zonder Green Deal uitgevoerd zou worden.” Het CDA is juist tevreden over de afsrpaken. “Een mooi instrument om een aantal belangrijke doelen te halen”, vindt kamerlid Marieke van der Werf.

Het uiteindelijke doel van de green deals is dat in 2020 het totale energieverbruik in Nederland voor 14 procent duurzaam is.

Reageer op dit artikel