nieuws

Redelijk aanbesteden toch verplicht in wet

bouwbreed Premium

De bouwsector krijgt definitief zijn zin met de Aanbestedingswet.

Overheidsopdrachtgevers zullen zich moeten houden aan fatsoenlijke aanbestedingsnormen nu ook het CDA en de PvdA vóór het verplicht stellen van de Gids Proportionaliteit zijn. Minister Verhagen (economische zaken) wilde het document over ‘beschaafde eisen’ een vrijblijvende status geven. Na twee jaar zou hij dan bekijken of overheidsopdrachtgevers ze gebruiken. Een naïef plan vonden de VVD en de ChristenUnie. Zij zouden er een stokje voor steken. Het ontbrak echter aan een Kamermeerderheid. Het CDA hinkte tot voor kort namelijk op twee gedachten en wilde niet alles in beton gieten. De regeringspartij is overstag. “We gaan het plan steunen”, verklaart CDA’er Ad Koppejan met een zucht. “Wat ons over de streep heeft getrokken? De gids is redelijk algemeen. Iedereen kan ermee uit de voeten.”

Ook de PvdA is voor een gids als wettelijk richtsnoer, waar opdrachtgevers alleen gemotiveerd van mogen afwijken. Kamerlid Sharon Dijksma: “Niet dat gemeenten erg onfatsoenlijke eisen stelden. Ik denk eerder dat ze vaak niet weten wat ze doen.” Erik Ziengs van de VVD zag de Kamermeerderheid stiekem al aankomen. “Waarschijnlijk steunt ook de PVV ons plan”, vertelt hij trots.

Debat

Minister Verhagen wil inhoudelijk niet reageren. “We wachten het debat af”, laat hij via een woordvoerder weten. Of hij al bezig is de gids in de wet te verankeren, laat de bewindsman in het midden.

Het is onduidelijk wanneer de Tweede Kamer de confrontatie met Verhagen over zijn Aanbestedingswet aangaat. Vorige week werd het debat voor de tweede keer in korte tijd uitgesteld. De bouwsector heeft altijd gepleit voor een verplichte Gids Proportionaliteit.> Pagina 3: ‘Een brug, waterpartij en weg clusteren is onredelijk’

Reageer op dit artikel