nieuws

Meerkosten Imtech Green Building binnen vijf jaar terugverdiend

bouwbreed Premium

Het nieuwe Imtech Green Building in Eindhoven is volgens de technisch dienstverlener een van de meest ‘groene’ gebouwen van Nederland. Het ontwerp is gebaseerd op economische keuzes en niet bedoeld om er een uithangbord van mogelijkheden van te maken, onderstreept het bedrijf.

In de vrijdag feestelijk in gebruik genomen bedrijfsvestiging gaan 120 Imtech-medewerkers aan de slag. Het gebouw heeft een 45 procent lagere epc dan gangbaar en een 40 procent lagere CO2-uitstoot. De meerkosten die daaraan vast zitten, worden volgens Imtech zelfs op basis van de huidige energieprijzen al terugverdiend in minder dan 5 jaar.

Het gebouw is ontwikkeld met de BREEAM-meetlat in de hand. Daarop haalt het een score van 67 procent. Het mag dan niet de meest extreme vorm van duurzaamheid representeren, het is volgens Imtech wel “hét antwoord op het dilemma van vele organisaties om een duurzaam maar kostenbewust kantoor tot stand te brengen”.

Opbrengsten

Volgens topman René van der Bruggen komt nu 25 procent van de opbrengsten van Imtech uit zogenoemde groene projecten. “We hebben bijna duizend ‘groene’ referenties. Het gaat daarbij niet alleen om groene gebouwen maar ook om duurzame opwekking van energie uit zonnewarmte, wind, afval of restproducten”, zo somt hij op.

En verder: “Innovatieve – decentrale – energiecentrales, ‘groene’ schepen en CO2-reductie door hightech verkeersoplossingen.”

Voor de gebouwde omgeving ziet hij veel werk in het verschiet. “Imtech wil graag het initiatief nemen in de discussie rondom verduurzaming van het vastgoed in Europa.” Voor Imtech maar bovenal voor de klandizie valt daarmee geld te verdienen, verzekert hij.

Imtech ziet dat de BREEAM-classificatie de nieuwe standaard wordt in Nederland. Behalve de energiebehoefte van een pand telt daarin nog een reeks andere zaken: de gebruikte materialen en de herkomst daarvan, de totstandkoming van het gebouw, het gebruik er van, de omgeving van een pand en de kwaliteit voor de gebruikers. De Dutch Green Building Council heeft op basis van de internationale BREEAM-normen een op de Nederlandse markt toegespitst certificaat ontwikkeld: BREEAM-NL.

Binnenklimaat

In Eindhoven is gemikt op de toepassing van “duurzame, cradle to cradle-materialen met minimale milieubelasting” en energiezuinigheid. Een en ander moest ook leiden tot een prettige werkomgeving met een goed binnenklimaat (klasse A).

Het lage energieverbruik is te danken aan beperking van de thermische verliezen door diverse maatregelen, slim elektriciteitsgebruik en opwekkingstechnieken met warmte-koudeopslag en warmtepompen met een hoog rendement.

Reageer op dit artikel