nieuws

Kredietbeoordelaar S & P geeft Stadgenoot AA status

bouwbreed

Stadgenoot heeft als eerste woningcorporatie in Nederland een beoordeling gekregen van de internationale kredietbeoordelaar Standard & Poor’s. De Amsterdamse corporatie krijgt de kwalificatie AA Stable, de op twee na hoogst mogelijke notering.

In het beoordelingsrapport toont S&P zich onder de indruk van het Nederlandse systeem van sociale woningbouw. Daarnaast heeft het bureau alle onderdelen van het bedrijf onder de loep genomen.

Er bestaat veel waardering voor het management van Stadgenoot. Volgens de beoordelaars blijkt de corporatie goed bij machte snel te reageren op veranderende marktomstandigheden. De economische crisis en het aansluitend wegvallen van de vraag naar nieuwbouw koopwoningen maakte het de afgelopen jaren noodzakelijk de omvang van de investeringen fors te verminderen.

Stadgenoot vroeg de ratingom toegang te krijgen tot de internationale kapitaalmarkt. Vanwege aanscherping van Europese regels kunnen corporaties voor de financiering van hun commerciële activiteiten geen beroep meer doen op borging door het Waarborgfonds Sociale Woningbouw. Daarvoor zijn ze aangewezen op de reguliere kapitaalmarkt. Daar wordt de hoogte van de rente bepaald door de kredietwaardigheid van de lenende partij. Stadgenoot verwacht door de toegekende rating alsnog relatief goedkoop te kunnen lenen.

Bestuursvoorzitter Gerard Anderiesen is zeer ingenomen met het oordeel van S&P. “Dit is bijzonder goed nieuws. Niet alleen voor ons, maar voor de hele sector. Uit de ratingspreekt een positief oordeel over het Nederlandse systeem van volkshuisvesting. Wij doen ons werk naar hun mening goed. Als Stadgenoot relatief goedkoop op de kapitaalmarkt terecht kan, dan houden we voldoende financiële armslag om door te gaan met de ontwikkeling van buurten.”

Reageer op dit artikel