nieuws

‘Klantvriendelijkste bouwer’ in nood

bouwbreed

De last van onverkochte woningen drijft de Van Hemert Groep uit Giessen in het nauw. De ontwikkelende bouwer heeft uitstel van betaling aangevraagd.

Volgens directeur-eigenaar Theo Hanegraaf hield het bedrijf nadat de crisis inzette, redelijk veel werk maar het instorten van de woningmarkt pakt nu desastreus uit. “Omdat de opbrengst van verkopen op zich laat wachten, vroegen we een tijdelijke kredietverhoging. Vergeefs.”

De omzet zou volgens de verwachting dit jaar uitkomen op ongeveer 20 miljoen euro. “In onze drukke tijd draaiden we 32 à 33 miljoen euro omzet per jaar.”

In vaste dienst heeft het bedrijf een kleine veertig medewerkers. Daarnaast werkte de onderneming altijd met relatief veel met zzp’ers en onderaannemers. “In de goede tijd hadden we niet zo heel veel meer vaste medewerkers. Destijds was het moeilijk om aan vast personeel te komen, veel bouwvakkers wilden als zzp’er verder”, verklaart Hanegraaf de opkomst van de flexibele schil.

Producten

Dat Van Hemert vorig jaar werd uitgeroepen tot meest klantvriendelijke bouwer, illustreert voor hem dat hij een goed bedrijf heeft met goede producten. De verkoopproblemen doen zich onder meer voor bij projecten in Tiel en Raamsdonksveer. Daarvoor is volgens hem wel degelijk veel interesse maar het struikelblok bij de gegadigden blijkt de verkoop van hun oude woningen.

Kopen

“Ik krijg van mensen te horen: ik zou het liefst vandaag nog van u kopen maar ik moet eerst mijn eigen huis kwijt. Helaas is de markt nu dusdanig slecht dat dit de mensen niet lukt”, verklaart Hanegraaf.

Hij vindt dat het vertrouwen in de markt snel moet terugkomen en ziet daarvoor voldoende aanleiding. “De werkloosheid is laag, mensen zijn niet minder gaan verdienen, de rente is laag en de huizen zijn ook nog goedkoper geworden. Zonder vertrouwen werkt de economie niet, dat betekent ook geen woningverkoop.”

Reageer op dit artikel