nieuws

interview‘Een goede club leidt zijn spelers zelf op’

bouwbreed Premium

Aannemers uit Oost-Nederland hebben het gevoel dat ze net afgestudeerde hbo’ers helemaal opnieuw moeten opleiden, chargeren Harry Nieman en Jack de Leeuw. Tijd voor een kleine revolutie, vinden zij: goede uitvoerders koop je niet, je kweekt ze zelf.

Ze kennen elkaar al een jaar of dertig. “Een puur zakelijke relatie” lachen de twee met op de achtergrond de “prachtige” bouwput van Rotterdam Centraal.

Het is een spannende dag. Die avond staat het zoveelste debat over het nieuwe Bouwbesluit namelijk op het programma. “Of het weer wordt uitgesteld? Dat zou ik terleurstellend vinden, de bouwsector is er klaar voor”, reageert Nieman. Helemaal objectief in de voortslepende zoektocht naar eenvoudige regels is hij niet. In opdracht van de minister testte hij met zijn bureau vorig jaar de regels in de praktijk. Erna volgde doodleuk weer kritiek en volgde er een veegbesluit. “Maar ik voel me niet aangevallen. 98 procent van de regels deugt gewoon. We moeten weg uit de hyperige sfeer.”

De Leeuw, voorzitter van Stichting Kennisoverdracht, Onderzoek en Ontwikkeling Bouwprocesmanagement (SKOOB) is het grotendeels met Nieman eens. “Het is echt niet zo dat er van de 6000 bouwbedrijven 5800 het Bouwbesluit onder hun hoofdkussen hebben liggen. Pas als het er op aankomt is het Bouwbesluit heel bepalend. Dan telt elk woord.”

Gevoel

De twee ‘oude’ rotten delen een missie. Ze maken zich zorgen over het vakmanschap dat als blonde haren van de alwetende hoofuitvoerder dreigt te verdwijnen. Opleidingen voldoen niet meer aan de wensen van bouwbedrijven, terwijl de sector versnipperde.

“De meeste kennis zit bij de ervaren hoofduitvoerders, dat zijn belangrijke jongens. Wij proberen hun kennis eerder bij de studenten te brengen”, legt De Leeuw uit.

Er komt een post-hbo-opleiding. Wie kwam er op het idee? “Harry kan het niet laten om te doceren”, grapt de voorzitter. “Nee, het is nodig. Een bouwbedrijf die iemand aanneemt die net van de hogeschool komt, ervaart dat hij hem eerst het vak moet leren. Sommige studenten weten niet eens wat een funderingspaal is.”

Hoe kan dat? Nieman, zelf docent Bouwfysica aan de Hogeschool van Windesheim: “Het klopt wel. Maar over mij zijn de studenten erg tevreden.” De docent spreekt van de inflatie van het onderwijs. “Steeds meer tijd gaat op aan andere vaardigheden. Daardoor verliezen we aardig wat uren die we aan techniek hadden kunnen besteden. In mijn tijd kreeg ik bovendien 32 uur les per week. Nu is dat nog slechts 16 uur.”

AC Milan

Oude rotten leiden talenten op. Dat is kortweg de kern van de stichting die bouwend Nederland op moet, vinden ze. Voordat het te laat is en er in geen velden of wegen nog een oude rot te bekennen is. De vergelijking met AC Milan komt voorbij. De Italiaanse voetbalclub staat er om bekend lang met routiniers door te gaan. Met het risico dat instroom van jeugdige talenten stagneert. Nieman vindt dat bouwbedrijven net zoals goede profclubs hun jonge werknemers verschillende carrièremogelijkheden moeten bieden. “De grote aannemers doen dat al wel”, zegt hij. De Leeuw is niet zo’n voetballiefkenner. Toch haakt hij graag in op de vergelijking. “Goede clubs hebben een eigen opleidingsinstituut en een goede mix van van jong en oud personeel.”

Handschoen

Met aannemers uit Oost-Nederland en hogescholen starten de twee een post-hbo-opleiding. Daarin komen niet alleen de fijne kneepjes van het vak aan bod, maar komen juist ook aspecten als teambuilding aan de orde. “Dat noemen ze de zachte kant, maar bouwers willen juist dat daar meer aandacht voor is,” onderbouwt De Leeuw.

Verder wil SKOOB een lector aanstellen die een brugfunctie vervult tussen het bouwtechnisch onderwijs en het bedrijfsleven. Er is één probleem. In Nederland zijn er weinig docenten in de bouw die gepromoveerd zijn. Nieman vindt dat Hogescholen niet te zwaar aan die eis moeten tillen. “Het gaat er om dat de lector het vak beheerst en over een groot netwerk beschikt.”

Sterft de deskundige op de bouwplaats uit? Dreigen er meerdere instortingen? Niet als het aan Nieman en De Leeuw ligt. In crisistijd bouwbedrijven meekrijgen is echter geen eenvoudige opgave. Deelnemers zijn jaarlijks enkele duizenden euro’s kwijt. “Het lijkt niet veel geld, maar het kan zomaar een arbeidsplaats schelen”, beseft De Leeuw.

Maar bouwers zijn doeners en dus gaan ze met al hun enthousiasme door met hun missie. “Wij gaan voor de bedrijven die kwaliteit willen. Wij hebben een ideëel doel.”

Deelnemende partijen

Brink Climate Systems

Calduran Kalkzandsteen

Dura Vermeer

Hegeman Bouwgroep Almelo

Moes Bouwbedrijf

Nijhuis Bouw Rijssen

Ter Steege Bouw Rijssen

Trebbe Oost & Noord

Veenstra en Partners

Van Wijnen

Zender Group Nederland

Nieman Raadgevende Ingenieurs

SBR

Hanze Hogeschool

Hogeschool Windesheim

NHL Hogeschool

Reageer op dit artikel