nieuws

‘Ideeën voor Afsluitdijk niet eerlijk behandeld’

bouwbreed

Rijkswaterstaat heeft marktpartijen die plannen bedachten voor de toekomstige Afsluitdijk, oneerlijk behandeld. Dat vindt VVD-Kamerlid Anne-Wil Lucas.

“Als je een heel circus optuigt om ideeën te krijgen voor het versterken van de Afsluitdijk, is het gênant als je uiteindelijk kiest voor de basisvariant (overslagbestendige dijk, red.) van Rijkswaterstaat zelf”, licht Lucas toe na een gesprek in de Tweede Kamer met Ed Nijpels en Pier Vellinga. Zij adviseerden het Rijk te kiezen voor de overslagbestendige dijk.

“Of Nijpels ook zijn excuses moet aanbieden? Ik denk wel dat hij het kabinet begin dit jaar had moeten adviseren om marktpartijen de kans te geven hun visies te optimaliseren. Je bent een onafhankelijke commissie of niet.”

Vijftig jaar

Lucas springt op de bres voor ingenieursbureaus, omdat het Rijk halverwege de prijsvraag bepaalde dat de Afsluitdijk niet negentig maar vijftig jaar mee moet gaan. Zij vindt het oneerlijk dat marktpartijen niet de kans kregen hun plannen aan te passen. Han Vrijling, hoogleraar waterbouwkunde aan de TU Delft, is het eens met Lucas. “Als je een wedstrijd organiseert is het niet zo netjes als je niemand een prijs geeft.”

Reageer op dit artikel