nieuws

‘Groenfonds voor aanpak bestaande bouw’

bouwbreed Premium

Banken, bouwers, installateurs en energiebedrijven willen dat zogeheten groenfondsen beschikbaar komen voor energiemaatregelen in de bestaande woningvoorraad.

Ze roepen in een brief aan de ministers Verhagen en Donner op tot de verruiming van de fiscaal gunstige leenmogelijkheid die al beschikbaar is voor zogeheten groene gebouwen. In hun brief stellen ze dat via deze regeling één euro minder belastinginkomsten een private investering genereert van 53 euro. De goedkope leningen zouden per jaar eigenaren van minstens 150.000 woningen over de streep kunnen trekken om hun woning energiezuiniger te maken.

De energetische aanpak van de bestaande woningvoorraad komt nog moeilijk van de grond. De vraag waarmee overheid, bedrijfsleven en andere organisaties die Nederland energiezuiniger willen maken worstelen, is hoe woningeigenaren in beweging te krijgen. Want in de bestaande voorraad zit het grootste bouwvolume. Daar valt de meeste winst te behalen. Nieuwe woningen vormen samen een veel beperkter aantal.

Nu de kansen op subsidies voorbij lijken, zien de briefschrijvers in de groene leningen een goed alternatief. “Een nieuwe en meer bestendige financiële prikkel bij uitstek.”

Reageer op dit artikel