nieuws

Groen licht voor authentieke donjon

bouwbreed Premium

Een grote meerderheid van de gemeenteraad heeft vorige week ingestemd met de herbouw van de donjon op het Valkhofpark in Nijmegen.

De raad keurde het plan van architect Kees Tak van TAK Architecten en landschapsarchitect Urban van Aar van Royal Haskoning op hoofdlijnen goed. Voorwaarde bij het ontwerp is dat de toren, die in de 12e eeuw in de burcht van Barbarossa werd gebouwd en in 1794 werd afgebroken, een authentieke uitstraling krijgt en openbaar toegankelijk is.

Bij een referendum in 2006 sprak een overgrote meerderheid van de Nijmegenaren zich uit voor herbouw van de middeleeuwse toren. Ook de bouw van een tijdelijke donjon van steigermateriaal, ter gelegenheid van het 2000-jarig bestaan van de stad, was een groot succes. Het voorlopig ontwerp voor de definitieve toren is gebaseerd op een uitgebreid historisch onderzoek door TAK architecten.

De gemeente gaat een financiële bijdrage leveren aan de donjon, die naar schatting ongeveer 4,4 miljoen euro gaat kosten. Dat zal niet zijn aan de directe bouwkosten, zo is in het referendum besloten.

Reageer op dit artikel