nieuws

‘Doorbraakvrije dijk bestaat niet’

bouwbreed Premium

Zelfs de sterkste dijk kan een keer breken. Zo reageert emeritus hoogleraar Hugo Priemus op het begrip ‘doorbraakvrije dijk’ waarvan in het Tweede Deltaplan en in een publicatie van het Planbureau voor de Leefomgeving wordt gesproken. Doorbraakvrij is een hoogst ongelukkige term, schrijft Priemus vandaag op de opiniepagina. “Het begrip ‘doorbraakvrij’ suggereert niet alleen dat […]

Zelfs de sterkste dijk kan een keer breken. Zo reageert emeritus hoogleraar Hugo Priemus op het begrip ‘doorbraakvrije dijk’ waarvan in het Tweede Deltaplan en in een publicatie van het Planbureau voor de Leefomgeving wordt gesproken.

Doorbraakvrij is een hoogst ongelukkige term, schrijft Priemus vandaag op de opiniepagina. “Het begrip ‘doorbraakvrij’ suggereert niet alleen dat er tot nu toe geen doorbraken hebben plaatsgevonden, maar ook dat dit in de toekomst niet zal gebeuren.”

Dat sommige dijken extra worden versterkt en dat daarvoor de term ‘deltadijk’ wordt gereserveerd, is volgens Priemus een goede gedachte. “Maar zelfs de sterkste dijk kan breken, bijvoorbeeld ter plaatse van de overgang van bestaande ondergrond en het dijklichaam.”

Dat een dijk nooit kapot is te krijgen, is een hoogmoedige, irrealistische gedachte, aldus Priemus.

> pagina 15: Zelfs de sterkste dijk kan breken

Reageer op dit artikel