nieuws

Cel- en taakstraffen voor witwassen van VROM-gelden

bouwbreed

De rechtbank in Den Haag heeft drie mannen en een vrouw veroordeeld tot cel- en taakstraffen voor het witwassen van geld van het toenmalige ministerie van VROM.

Het OM eiste twee weken geleden tot 3 jaar cel. De hoogste straf die werd opgelegd, was een jaar celstraf. De straffen vallen lager uit, onder meer omdat de veroordeelden slechts betrokken waren bij het witwassen van één geldbedrag en niet bij oplichting.

VROM werd voor in totaal 4 miljoen euro opgelicht. Het ministerie dacht subsidie over te maken aan de provincie Zuid-Holland. Het ging om geld dat bestemd was voor vermindering van de luchtverontreiniging. Het ministerie maakte sommen geld over op een andere bankrekening dan gebruikelijk. Hiertoe werd briefpapier vervalst.

De mannen en vrouw zouden in opdracht van anderen hebben gewerkt. Twee van hen stelden onder druk te zijn gezet. Hier ging de rechter echter niet in mee.

Reageer op dit artikel