nieuws

Bouwend Nederland heeft de schijn tegen(2)

bouwbreed Premium

Eigenlijk wilde ik het deze week over iets heel anders hebben. Toch kom ik terug op mijn stukje van vorige keer, over Bouwend Nederland en het Aanbestedingsinstituut. De reden is een opmerkelijke reactie van beide organisaties, vrijdag in deze krant. Waar gaat het over? Twee weken geleden stelde ik dat Bouwend Nederland de schijn tegen […]

Eigenlijk wilde ik het deze week over iets heel anders hebben. Toch kom ik terug op mijn stukje van vorige keer, over Bouwend Nederland en het Aanbestedingsinstituut. De reden is een opmerkelijke reactie van beide organisaties, vrijdag in deze krant. Waar gaat het over? Twee weken geleden stelde ik dat Bouwend Nederland de schijn tegen heeft. Als basis voor hun claim dat gemeenten jaarlijks tientallen miljoenen euro’s “verspillen” bij aanbestedingen, werd in een eigen persbericht ‘onafhankelijk onderzoek’ aangehaald dat verder niet bij name werd genoemd. Bij navraag bleek het onderzoek op naam van het Aanbestedingsinstituut te staan. En de manager daarvan, Joost Fijneman, is ook het hoofd Aanbestedingen bij Bouwend Nederland. Een claim funderen op onderzoek van een instituut waarvan je eigen hoofd de baas is, zou je niet moeten willen, schreef ik.

Fijneman zegt nu dat het onderzoek door het EIB is gedaan, in opdracht van het Aanbestedingsinstituut. Hij verbaast zich over mijn verbazing. Niets aan de hand, volgens hem. Maar als je gemeenten stevige verwijten maakt, en je baseert dat op onderzoek van het EIB, dan zeg je dat toch gewoon? Waarom zou je dat in het midden laten? Volgens Fijneman zou Bouwend Nederland onderzoek van het Aanbestedingsinstituut nooit opvoeren als ‘onafhankelijk’, gezien de banden tussen de twee. Maar waarom presenteert het instituut zich dan wel heel nadrukkelijk als onafhankelijk? In de korte tekst op de website noemt het zich dat drie keer, waaronder nota bene in de eerste zin. Dat het is opgericht door Bouwend Nederland staat daar niet. Onafhankelijk is net als zwanger, je bent het of je bent het niet. Bouwend Nederland en het Aanbestedingsinstituut maken het op z’n zachtst gezegd nodeloos ingewikkeld. En daardoor krijg je wel degelijk de schijn tegen. Fijneman vindt dat een “gevaarlijke bewering”. Het lijkt mij het beste om het daar maar bij te laten.

Directeur De Boer Communicatie – techniek & wetenschap, Amsterdam

rdb@deboercommunicatie.nl

Reageer op dit artikel