nieuws

B&W Roermond spande samen tegen staat

bouwbreed

Burgemeester en Wethouders (B&W) van Roermond hebben in 2007 geprobeerd tegen de staat samen te spannen. Dat gebeurde bij de verkoop van het oude Huis van Bewaring en de rechtbank aan de Pollartstraat in Roermond.

De beschuldiging komt van directeur Kees Carlier van de dienst Domeinen Regio-Zuid. De Limburgse kranten publiceerden gisteren documenten uit 2007 waaruit de inmenging van B&W in een lopende verkoopprocedure blijkt.

De Domeinen wilden in 2007 de 19e eeuwse gevangenis en de naastgelegen nog oudere rechtbank verkopen aan de hoogste bieder. Op 17 oktober werden de enveloppen van vier bieders geopend. Het hoogste bod van ontwikkelaar Van Pol (1,28 miljoen euro) werd echter verworpen. Volgens directeur Kees Carlier van de Domeinen was dat bod veel te laag. De Domeinen schreven daarop een tweede biedingsronde uit.

Woedend nodigden B&W vervolgens de vier inschrijvers uit voor een “informatieve bijeenkomst.” De Domeinen waren daarvoor niet uitgenodigd.

Scheldkannonade

De bijeenkomst werd echter na interventie door Carlier op het allerlaatste moment afgeblazen. Carlier waarschuwde B&W dat hun zet neerkwam op “een poging tot samenspannen tegen de staat”, en dit zou consequenties hebben voor de inschrijvers. Dat leverde Carlier volgens de Limburgse kranten een scheldkanonnade op van de Roermondse wethouder Jos van Rey.

Van Rey staat de laatste weken onder vuur wegens zijn vriendschappelijke banden met Van Pol. Op verzoek van burgemeester Henk van Beers stellen voormalig minister Winnie Sorgdrager en hoogleraar bestuurskunde Paul Frissen een onderzoek in naar mogelijke belangenverstrengeling van Van Rey, die voor de VVD ook senator is.

B&W schreven ook een boze brief aan het ministerie van Financiën waarin ze vroegen de gunning door te laten gaan. Staatssecretaris Kees de Jager verwierp echter de standpunten van B&W.

Uiteindelijk haakten in de tweede ronde drie eerdere inschrijvers af en kon Van Pol Beheer het complex voor 1,38 miljoen euro kopen.

Reageer op dit artikel