nieuws

Arcadis dringt door tot Britse top

bouwbreed

Arcadis neemt de Britse branchegenoot EC Harris over. Hiermee nestelt het advies- en ingenieursbureau zich in het Verenigd Koninkrijk in de top 10.

Arcadis geeft voor de aankoop 3 miljoen aandelen uit aan de partners van EC Harris, bovenop een niet nader genoemd bedrag in contanten. De koopprijs is gebaseerd op een waardering vergelijkbaar met andere recente grotere overnames van Arcadis. Volgens bestuursvoorzitter Harrie Noy van Arcadis is de overnamesom “in absolute termen” lager dan de circa 200 miljoen dollar die in 2009 werd betaald voor het Amerikaanse Malcolm Pirnie.

EC Harris haalde in het eind april afgesloten boekjaar een omzet van 254 miljoen Britse pond, ofwel 290 miljoen euro. Het Britse bedrijf, dat advies- en managementdiensten levert voor de realisatie en exploitatie van gebouwen en infrastructurele voorzieningen, telt ongeveer 2600 medewerkers.

De 28 meest seniore partners van EC Harris, van de in totaal 180, hebben onherroepelijk hun steun toegezegd aan de overname, die Arcadis in november denkt te kunnen afronden. Met de aankoop komt Arcadis in de top 5 als het gaat om projectbeheer. In het Verenigd Koninkrijk verkrijgt het ingenieursbureau door de acquisitie een positie in de top 10.

Door de overname groeit de omzet van Arcadis tot 2,3 miljard euro en komt het aantal medewerkers op bijna 19.000. De aankoop geeft het ingenieursbureau onder meer een sterke uitvalsbasis in Azië en een “substantiële” vergroting van de huidige positie in het Midden-Oosten.

Scherp

In verband met de overname gaf Arcadis gisteren een tussentijds handelsbericht uit over de gang van zaken in het derde kwartaal. Daarin meldt het concern dat de omzet 2 tot 3 procent lager uitvalt dan in dezelfde periode vorig jaar.

Vooral in Polen ziet het de omzet scherp teruglopen doordat grote wegenprojecten zijn stilgelegd. In Nederland en België leidt de lagere vraag bij overheden tot vermindering van de activiteiten. Duitsland en Frankrijk ontwikkelen zich goed, terwijl in het Verenigd Koninkrijk herstel optreedt. In Zuid-Amerika, de Verenigde Staten, Azië en het Midden-Oosten profiteert Arcadis van sterke groei in investeringen.

Het concern verwacht dit jaar af te sluiten met eenzelfde operationeel resultaat als vorig jaar: ruim 78 miljoen euro. In die prognose is de boekwinst van 7,4 miljoen euro op de verkoop van Arcadis Aqumen Facility Management niet meegerekend.

Reageer op dit artikel