nieuws

Zware klappen voor Britse bouwsector

bouwbreed

Het bedrag aan nieuwe opdrachten voor de Britse bouw is gedaald naar het laagste niveau in meer dan dertig jaar.

In het tweede kwartaal werd voor ruim 10,7 miljard euro aan nieuw werk binnengehaald. Dat is volgens het Britse bureau voor de statistiek 16,3 procent minder dan in het voorafgaande kwartaal en bijna een kwart minder dan een jaar geleden.

Sinds 1980 heeft de Britse bouw in één kwartaal niet zo weinig aan opdrachten kunnen boeken. De zwaarste klappen vallen in de infrastructuur en overige overheidswerken, waar de gevolgen van de forse bezuinigingen nu duidelijk door beginnen te werken.

In infrastructuur is het opdrachtenniveau in een jaar tijd bijna gehalveerd naar nu 1,3 miljard terwijl ander overheidswerk buiten de woningbouw met ruim 40 procent inzakte naar ruim 2,2 miljard. Ook de commerciële bouw, met name kantoren en winkels, zakt nu stevig in. De daling op jaarbasis bedraagt ongeveer 13 procent.

De enige sector die vergeleken bij het eerste kwartaal nog groei boekt, is industriële bedrijfsgebouwen waar voor 6,6 procent meer aan werk te vergaren was.

Dat de malaise in de Britse bouw BAM en Volker Wessels niet ongemoeid laat, blijkt overduidelijk uit de halfjaarberichten die zij onlangs publiceerden. BAM maakte daarin melding van een daling van de Britse bouwomzet met 15 procent. BAM Nuttal, het Britse infrabedrijf van BAM, boekte nog wel groei, maar zag de orderstroom hard teruglopen. De marges op nieuwe opdrachten zijn daarbij steeds verder teruggelopen.

Volker Wessels wist in de eerste helft van het jaar nog wel een aantal grote bouw- en infrawerken binnen te slepen, maar ziet de markt ondertussen snel verslechteren mede door de bezuinigingen in de publieke sector, meldt het concern. De afname van het bouwvolume zet volgens de bouwonderneming bovendien “een voortdurende druk op de aanbestedingsmarge”.

Reageer op dit artikel