nieuws

Weer vertragingen bij EPR-centrale

bouwbreed

Bij de bouw van de nieuwe EPR-kerncentrale in het Franse Flamanville door Bouygues zijn opnieuw problemen geconstateerd. De centrale heeft al minstens twee jaar vertraging opgelopen en zal nu op z’n vroegst in 2016 klaar zijn, maar dat kan door de nieuwe gebreken weer later worden.

De Franse nucleaire waakhond L’Autorité de surêté nucléaire (ASN) heeft gaten geconstateerd in het beton in enkele pijlers en in de bodem van de zwembaden waar gebruikte nucleaire brandstaven moeten worden opgeborgen.

Volgens de dienst kunnen die problemen ‘schade doen aan de uiteindelijke kwaliteit van de structuren’. De ASN heeft de geconstateerde gebreken tot vier keer toe aangekaart in kritische brieven aan de bouwer en aan opdrachtgever EDF, het internationale energiebedrijf dat in ons land plannen heeft voor een mogelijke tweede kerncentrale in Borssele.

Volgens het ministerie voor industrie en energiezaken worden de door het satirische weekblad Canard enchainé aan het licht gebrachte problemen overdreven. “Het betrokken betonwerk is nog in uitvoering en ook nog niet door EDF geaccepteerd. De door de ASN geconstateerde problemen worden bij het vervolg van de werkzaamheden meegenomen.”

Bij de bouw van een soortgelijke centrale in Olkiluoto in Finland, de eerste volgens het EPR-concept in Europa, ondervinden Bouygues en de ontwikkelaar van het concept Areva al jaren vergelijkbare problemen. Daardoor is ook dit project jaren vertraagd en zijn de uiteindelijke bouwkosten inmiddels verdubbeld naar 2,7 miljard euro. De laatste voorspelling is dat de centrale in Finland in 2013 in gebruik genomen kan worden.

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels