nieuws

Van gesloten pakhuis naar transparant museum

bouwbreed

De Rijksbouwmeester dacht dat hij veel te optimistisch was. Maar de Belgische constructeur/architect Laurent Ney slaagde erin de binnenplaats van het Scheepvaartmuseum met opvallend slanke profielen te overkappen.

Zaterdag opent koningin Beatrix het Scheepvaartmuseum dat de afgelopen vier jaar was gesloten voor een ingrijpende verbouwing. Tussenvloeren werden weggebroken, trappartijen aangebracht, gewelven blootgelegd en oude ramen en doorkijkjes hersteld.

Zo hoopte architect Liesbeth van der Pol meer licht en transparantie in het 17de eeuwse gebouw te brengen. Af en toe permitteerde ze zich nieuwe doorbraken waarvan ze vermoedde dat de oorspronkelijke architect die wel had willen maken, maar die niet voor elkaar had gekregen bij zijn opdrachtgevers.

Het zeemagazijn was immers vooral een groot pakhuis voor de oorlogsvloot. Het was meer een opslagplaats voor maritiem oorlogstuig dan een gebouw voor mensen. Ruim 350 jaar later zijn die rollen omgedraaid. Het nieuwe gebouw is berekend op ruim 300.000 bezoekers per jaar. Daarmee moet het door BAM Utiliteitsbouw op de schop genomen pand er weer even tegen kunnen.

Glazen overkapping

De meest opvallende ingreep aan het pand is onmiskenbaar de glazen overkapping van de binnenplaats. Daarvoor werd destijds een aparte ontwerpprijsvraag uitgeschreven, die werd gewonnen door de Belgische constructeur en architect Laurent Ney. De binnenplaats van het vierkante gebouw is door de overkapping een ruimte met getemperd klimaat geworden en vormt de uitvalsbasis voor de bezoeken aan alle museumvleugels.

Ney spande er een wirwar aan stalen liggers over geïnspireerd op de kompaslijnen van oude zeekaarten. Toenmalig Rijksbouwmeester Mels Crouwel geloofde niet dat Ney erin zou slagen de slankheid in zijn prijsvraagontwerp ook daadwerkelijk zo uit te voeren. Maar dat lukte toch.

Met 4 centimeter dikke stalen liggers overspant hij de 34 bij 34 meter grote binnenplaats. In het midden zijn de lijven van die profielen 10 centimeter hoog, langs de randen lopen ze uit tot 20 centimeter. Voor de bevestiging van de glasplaten, die onder heel verschillende hoeken aankomen, werd een speciaal aluminium profiel ontwikkeld dat op de staalprofielen klemt. Schoonmaken van het glas gebeurt met een speciaal ontwikkelde robot. Geheel zelfstandig boent die in twee dagen tijd de hele glaskap schoon met gedistilleerd water.

Lees ook: Echoput gedempt met akoestische vloer

Reageer op dit artikel