nieuws

Tracébesluit spoor Arnhem vernietigd

bouwbreed Premium

Het tracébesluit van Sporen in Arnhem moet over. De werkzaamheden mogen echter gewoon doorgaan. Dit heeft de Raad van State gisteren bepaald.

Volgens de hoogste bestuursrechter heeft minister Schultz (infrastructuur) niet genoeg duidelijkheid verschaft over de trillingshinder voor omwonenden. De minister krijgt zesentwintig weken de tijd om met een nieuw tracébesluit te komen.

Een bouwstop is niet aan de orde omdat het project naar verwachting binnen enkele weken wordt afgerond. “Bovendien is er pas sprake van trillingshinder als de werkzaamheden zijn voltooid. Namelijk, als er treinen over het spoor rijden”, zegt een voorlichter van de Raad van State. “De werkzaamheden aan het spoor of het spoor zelf, waarop het tracébesluit betrekking heeft, hebben daar geen invloed op.”

De Raad tekent hier wel bij aan dat zolang er nog geen nieuw tracébesluit is, de goederentreinen op het nachtschema maar 40 in plaats van 60 kilometer per uur mogen rijden.

Eerder dit jaar tikte de Raad van State de minister ook al op de vingers. Verwachtingen over het toekomstige reizigers- en goederenvervoer waren toen niet goed gemotiveerd.

Rond het station in Arnhem worden nieuwe wissels en een ongelijkvloerse kruising voor treinen aangelegd. Daarnaast krijgt het station nieuwe perrons en een voetgangersbrug. Het project, dat 248 miljoen euro kost, wordt uitgevoerd door BAM en Dura Vermeer.

Opgelucht

Spoorwegbeheerder ProRail is “opgelucht en blij” dat er geen bouwstop komt. “Met name omdat het belang van de voortgang in de uitvoering hiermee wordt gediend”, aldus een woordvoerder van ProRail.

Minister Schultz is blij dat de werkzaamheden kunnen worden voortgezet. “Het is positief dat de Raad van State hier oog voor heeft”, laat zij via een woordvoerder weten. “Tegelijkertijd moeten we wel goed kijken naar de opmerking van de Raad van State dat we de effectiviteit van de trillingsmaatregelen beter moeten motiveren. Daar gaan we samen met ProRail aan werken.”

> Pagina 2: ‘Raad van State legt zelf geen bouwstop op’

Reageer op dit artikel