nieuws

Schuiven met posten

bouwbreed

In de indexen zit weinig of geen beweging. Wel zie je in de posten wat onderlinge verschuivingen. Gaat er een tiende procent af bij de onderaannemers dan komt dat vrolijk bij andere onderdelen via de inslagen weer terug. Al bijna een jaar staan de indexcijfers op hetzelfde niveau. Kijk je naar de cao-lonen en bruto […]

In de indexen zit weinig of geen beweging. Wel zie je in de posten wat onderlinge verschuivingen. Gaat er een tiende procent af bij de onderaannemers dan komt dat vrolijk bij andere onderdelen via de inslagen weer terug.

Al bijna een jaar staan de indexcijfers op hetzelfde niveau. Kijk je naar de cao-lonen en bruto adviesprijzen dan zou je toch denken dat de indexen omhoog moeten gaan. Maar de markt werkt anders. Wat telt is slechts wat men ervoor moet betalen. Op dat vlak liggen ook de verschillen in de diverse gepubliceerde indexen. Alles is handel: wie het beste kan inkopen, betaalt het minste.

In de begrotingen staan ook niet de laagste prijzen voor de bouwer. Maar ze geven wel een beter beeld dan de adviesprijzen uit de bouwcatalogussen. Ook een stukje inzicht in de markt is van belang. Zo zien we de prijzen van hout licht dalen. Een gevolg van toch maar leveren tegen een lagere prijs. Ook de kunststoffen worden goedkoper.

Het aantal inschrijvers per project is stevig toegenomen. Vooral voor de kleine werken van enkele woningen. Enkele jaren haalden veel bouwers hun neus nog op voor zulke klussen. Tegenwoordig schrijven de middelgrote ondernemingen ook mee. Logistiek zijn de grotere in het nadeel.

De kuubprijs van woongebouwen bedraagt per 1 september 277 euro.

(NBI)

Reageer op dit artikel