nieuws

REC Harlingen draait zonder goede vergunning

bouwbreed

De provincie Friesland heeft in strijd gehandeld met de Natuurbeschermingswet door de omstreden Reststoffen Energiecentrale (REC) in Harlingen hiervoor geen ontheffing te verlenen. Dit heeft de Raad van State bepaald, na een beroep van de Waddenvereniging. De provincie oordeelde dat voor de bouw geen ontheffing nodig was in het kader van de natuurbeschermingswet. Het rechtscollege […]

De provincie Friesland heeft in strijd gehandeld met de Natuurbeschermingswet door de omstreden Reststoffen Energiecentrale (REC) in Harlingen hiervoor geen ontheffing te verlenen. Dit heeft de Raad van State bepaald, na een beroep van de Waddenvereniging. De provincie oordeelde dat voor de bouw geen ontheffing nodig was in het kader van de natuurbeschermingswet. Het rechtscollege vindt echter dat onvoldoende is onderzocht wat de gevolgen zijn van dioxine-uitstoot van de REC. Ook verzuimde de provincie te toetsen wat de invloed van de afvaloven op de weidsheid van het landschap is. Volgens Auke Wouda van de Waddenvereniging draait de afvaloven nu illegaal. “Hij zou tot nader order moeten worden stilgelegd. Omrin begon met de bouw terwijl de vereiste vergunningen er niet waren. Dan neem je een groot risico.”

Reageer op dit artikel