nieuws

projectZeeën van ruimte voor IMd in oude machinefabriek

bouwbreed Premium

De constructeurs van IMd vonden een nieuw onderkomen in een veel te grote oude machinefabriek. Door lichte, geklimatiseerde dozen in de ruwe hal te plaatsen bleef het behapbaar en ontstond een spannende ruimte.

Ze hebben van de nood maar een deugd gemaakt. De huur van hun oude pand liep deze zomer af, maar de verbouwing van het nieuwe onderkomen was nog lang niet klaar. De constructeurs van IMd Raadgevende Ingenieurs besloten er 1 augustus toch in te trekken. Terwijl de bouwvakkers overal hun luidruchtige werk doen, proberen de constructeurs zich te concentreren op hun reken- en tekenwerk. “Het is natuurlijk niet het scenario waar je op mikt”, vertelt directeur Remko Wiltjer. “Maar nu het eenmaal zover is pakt het niet slecht uit. Het is een toepasselijke werkomgeving voor constructeurs.”

Wat helpt, is dat er volop ruimte is binnen het nieuwe pand. Want de oude machinefabriek in Rotterdam Feijenoo rd is veel te groot voor het 40 koppige ingenieursbureau. Er zouden moeiteloos drie keer zoveel mensen in kunnen. De werkruimten zijn bovendien goeddeels af. Aannemer De Combi en installateur Unica, zijn nu vooral druk met de vergaderzalen, bedrijfsrestaurant, auditorium, bibliotheek, luchtbruggen en andere collectieve ruimten. Er dringt wel eens wat geluid van een sloophamer door in de kantoren, maar de overlast is te overzien.

De 60 jaar oude hal waarop Wiltjer en zijn mededirecteur Pim Peters hun ogen lieten vallen is geen wonder van schoonheid. Een plek op een lijst van industriële monumenten ligt niet snel in het verschiet. Niettemin heeft de hal zijn eigen bekoring. Zoals de dakkap met karakteristieke lichtstraten, gedragen door opvallend slanke stalen spanten. Peters: “Zo mogen we ze tegenwoordig niet meer ontwerpen, met de aangescherpte normen voor wind- en sneeuwlasten. Ook de ligging aan de Maas is aantrekkelijk.”

De constructeurs kwamen de hal op het spoor via een projectontwikkelaar die er een bedrijfsverzamelgebouw in wilde vestigen. Om de hal te laten voldoen aan de moderne eisen moest er ingrijpend gerenoveerd worden. Die investering moest worden terugverdiend door veel verhuurbare vierkante meters te realiseren. Er zou een tweede verdieping komen in bijna de hele hal en op sommige plekken stond zelfs een derde bouwlaag gepland.

Rigoureus

De ontwikkelaar kreeg moeilijk de huurders bij elkaar en geleidelijk ontstond bij IMd het plan om er dan maar alleen in te trekken. Peters: “Maar dan moest het plan wel rigoureus anders. Dan moesten we de hal laten voor wat hij was en er een paar goed geïsoleerde dozen in plaatsen, die voldoen aan de eisen van het bouwbesluit. Licht van constructie zodat er geen extra funderingswerkzaamheden nodig zouden zijn. Voor ingrijpende renovatie van de complete hal hadden we namelijk het geld niet.” Ector Hoogstad architecten ging met die opdracht aan de slag en maakte ruwe schetsen. Die bevielen goed, waarna ze steeds verder werden uitgewerkt en ingekleurd.

Hoewel er nog van alles moet gebeuren laat het eindresultaat zich inmiddels goed aflezen. Het bouwteam creëerde een lichte hal met aan de kopse kanten kantoorruimten over twee lagen. Die zijn verbonden door een soort luchtbrug die door de hal slingert. Op de brug komt een bibliotheek en studieruimte, eronder komen vergaderzalen, keuken, lunchruimte en een auditorium in de vorm van een grote luie trap. Alles is bekleed met polycarbonaatplaten, gipsplaten of ruw steigerhout. De oorspronkelijke constructiematerialen van de hal zijn zoveel mogelijk in het zicht gelaten: de op hun kant geplaatste bakstenen in stalen profielen, de spanten van de kap en de ruwe oneffen en verzakte bedrijfsvloer. Niets is geschilderd of opgepoetst. Ook de twee vastgeroeste bovenloopkranen zijn blijven zitten. Waar mogelijk zijn de constructiedelen opgehangen aan de gefundeerde kolommen van die kranen. De meeste toevoegingen dragen hun krachten af met stalen kolommen die steunen op spreidingsbalkjes die zijn gestort op de betonnen vloeren.

Eenvoud

Al met al een wonder van eenvoud waardoor IMd plotseling haar vloeroppervlak ziet exploderen van 600 naar 2000 vierkante meter. Aanzienlijk meer dan wat de bedoeling was, maar tegen een veel lagere vierkantemeterprijs.

Aan nieuw werken met flexibele werkplekken hoeven ze in elk geval niet te doen. Als ze daar al in zouden geloven. Over een paar weken is voor de medewerkers gemiddeld wel anderhalve werkplek beschikbaar. Dat stelt ons IMd in staat constructeurs, tekenaars en managers die aan één project werken tijdelijk samen in een ruimte te laten werken. Dat scheelt veel vergaderingen en onderling e-mailverkeer.

Wiltjer: “Thuis hou ik nooit vergaderingen met mijn gezin. We bespreken dingen tijdens het eten of bij de afwas. Dat werkt uitstekend. Als je elkaar meer ziet, blijf je beter op de hoogte van elkaars werk en hoef je veel minder af te stemmen. En mochten we toch af en toe behoefte hebben aan wat afzondering: ruimte zat. Er is altijd wel ergens een kamertje vrij.”

Projectgegevens

Nieuw pand IMd

Aannemer: De Combi

Installaties: Unica

Architect: Ector Hoogstad

Constructies: IMd

Afmetingen hal: 30 bij 40 meter

Vloeroppervlak: 2000 m2

Reageer op dit artikel