nieuws

Pers Guatemala: juridische stappen wegens fiasco haven

bouwbreed Premium

Aanleg van een nieuwe haven in Guatemala door Royal Haskoning en Van Oord ACZ Marine Contractors is uitgelopen op een fiasco. De haven van Champerico slibde kort na oplevering dicht.

De Guatemalteekse havenautoriteit accepteerde het werk na oplevering, maar is twee jaar later woedend over het eindresultaat. De toegangsgeul is volgestroomd met zand, schepen kunnen nauwelijks meer de haven uit. Volgens de lokale pers neemt de opdrachtgever juridische stappen tegen de havenbouwers.

De overheid in Guatemala stak 29 miljoen in het havenproject en kreeg vanuit Nederland een bijdrage van 9 miljoen euro uit ontwikkelingssamenwerking. Voorwaarde was dat Nederlandse bedrijven de opknapbeurt van het vissershaventje aan de Stille Oceaan mochten uitvoeren.

Haskoning maakte in 2005 een haalbaarheidsstudie en leverde ook het detailontwerp. Van Oord kreeg opdracht voor de uitvoering. Die bestond uit baggerwerkzaamheden (490.000 kuub), twee aanlegsteigers van 150 meter en een 500 meter lange golfbreker van ter plaatse gefabriceerde X-blocks. Haskoning voerde de supervisie en, gedurende twaalf maanden, het onderhoud van de haven.

Een half jaar na oplevering kwamen de problemen aan het licht. Volgens de opdrachtgever het gevolg van slecht rekenwerk. “Wij hebben direct gekeken of we konden bijdragen aan een oplossing. Maar dit is, ondanks de Nederlandse bijdrage, toch een zaak tussen twee commerciële partijen”, reageert een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Aangezien de oplossing van het probleem in de haven waarschijnlijk miljoenen gaat kosten, raadde BuZa de Guatemalteekse overheid aan een beroep te doen op het programma Ontwikkelingsrelevante Infrastructuurontwikkeling (ORIO). “Maar daaraan is geen gevolg gegeven.”

Haskoning en Van Oord weigeren commentaar.

Reageer op dit artikel