nieuws

Overschot aan nieuwbouw blijft groeien

bouwbreed

Het overschot aan onverkochte nieuwbouwwoningen blijft groeien. Halverwege 2011 stonden er 24.000 nieuwbouwwoningen te koop.

Dat blijkt uit onderzoek van de NVB Bouw, de vereniging van ontwikkelende bouwers. Het aanbod aan nieuwbouwwoningen ligt 9 procent hoger dan vorig jaar en is bijna verdubbeld ten opzichte van half 2009, vlak voor de crisis.

De ontwikkelaarsvereniging wijt het overschot aan de mismatch tussen vraag en aanbod. “Je ziet dat woningen die in crisistijd ontwikkeld zijn veel sneller verkopen, ze zijn uitermate scherp geprijsd”, zegt Nico Rietdijk, directeur van NVB.

Belangrijker nog is dat de woningverkopen tegenvielen. Rietdijk: “De woningmarkt zit een dubbel dip.” Gemiddeld verkochten de gezamenlijke ontwikkelaars en bouwers in het lentekwartaal 1.700 woningen per maand, net iets boven rampjaar 2009, dat met gemiddeld 1.400 verkochte woningen per maand het dieptepunt vormde. In 2006 werden maandelijks nog gemiddeld 3.700 nieuwbouwwoningen verkocht.

De grootste pijn zit de laatste maanden bij de starterswoningen, met een prijs onder de 200.000 euro. Leken deze woningen vorig jaar nog een veilige investering, dit jaar blijken deze woningen veel minder goed af te zetten. De ontwikkelende bouwers stellen dat de banken en de toezichthouders de financiering aan het afknijpen zijn. Sinds banken begin dit jaar strengere normen hanteren en organisaties als Nibud en AFM kritischer zijn bij de hypotheekverlening, ondervinden vooral starters en andere mensen met kleine inkomens grote problemen bij het rond krijgen van de hypotheek, aldus NVB. Met als gevolg dat het aantal hypotheekaanvragen de laatste maanden volgens Rietdijk “all time low” is, met 6.600 aanvragen per maand. Gemiddeld werd aan starters 175.000 euro aan hypotheek verstrekt, tegen 200.000 euro vorig jaar.

Duurdere woning

De ontwikkelende bouwers gaan ervan uit dat de verkopen in 2011 zakken naar 22.000 nieuwbouwwoningen. “Dat is zo’n 15 procent minder dan in 2010, maar het is best mogelijk dat dit aantal uiteindelijk niet eens gehaald wordt”, zegt Rietdijk. Aanmerkelijk beter dan bij starterswoningen verloopt de verkoop van duurdere woningen. In het eerste halfjaar 2011 zijn naar schatting maandelijks 700 nieuwbouwwoningen in de prijsklasse vanaf 300.000 euro verkocht. Dat is 17 procent meer dan in vergelijking tot 2010, toen de ontwikkelaars gezamenlijk zo’n 600 duurdere woningen per maand wegzetten.

Reageer op dit artikel