nieuws

Opengewerkte golvende gevel in het werk gestort

bouwbreed Premium

Opengewerkte golvende gevel in het werk gestort

De Prosta Tower, een 70 meter hoog kantoorgebouw in de hoofdstad van Polen, heeft een dragende in het werk gestorte betonnen gevel met ruitvormige openingen. Hij buikt een beetje uit over de Prosta, een brede avenue in het centrum.

De architect, Stefan Kurylowicz, dacht eerst aan een golvende glazen gevel. Maar opdrachtgever Marvipol wilde een maximaal verhuurbaar vloeroppervlak op het kleine perceel. Daarom is het een dragende gevel geworden, met daarachter een glasvlies.

Aannemer Warbud heeft de gevel uitgevoerd in ter plekke gestort schoon beton. Hij gebruikte daarbij Peri-bekisting: voor de achter- en voorzijde van de gevel Trio-paneelbekisting en voor de ruitvormige openingen Fin-Ply Maxi betonplexplaten. De werksteiger was gebaseerd op het nieuwe Peri Up Rosett-steigersysteem. Dat wordt in Nederland geïntroduceerd op de komende Betonvakdagen in Gorinchem.

Persberichten spreken van een filigrane (fijne) structuur van de gevel, maar feitelijk gaat het om een grof patroon van forse betonnen V-vormige kolommen met een hoog percentage wapening. In het betonoppervlak zijn geen sporen van centerpennen te zien, want die gingen niet door het beton heen. Peri Engineering Polen werkte de bekisting en het steigerwerk uit.

De elementen voor het bekisten van de sparingen werden door Peri op maat gemaakt, voorgemonteerd en kant-en-klaar op het werk geleverd. Het steigerwerk kreeg verbrede consoles aan de binnenzijde, zodat het aan de vorm van de gevel kon worden aangepast. Dat was nodig voor de veiligheid en toegankelijkheid. De steiger werd ook gebruikt voor de montage van het glasvlies.

Eervolle vermelding

Helaas heeft architect Kurylowicz de oplevering van de Prosta Tower niet meegemaakt. Hij is op 6 juni omgekomen bij een vliegtuigongeluk in Spanje. Zijn vrouw Marek Kurylowicz heeft de leiding over het architectenbureau overgenomen.

De jury van de Maciej Nowicki Award, een prestigieuze Poolse architectuurprijs, heeft begin dit jaar een eervolle vermelding uitgereikt voor het ontwerp van de Prosta Tower. “De constructie vormt vanzelf een architectonisch element en geeft het gebouw een individuele, charismatische uitstraling”, stelde de jury. Andere beschrijven Kurylowicz als een ‘moedig’ ontwerper. Hij heeft niet alleen als architect, maar ook als stedenbouwkundige veel bijgedragen aan de ontwikkeling van Polen.

Reageer op dit artikel