nieuws

Onderzoekers werken aan goedkopere zonnecentrale

bouwbreed

Onderzoekers van de Britse Cranfield Universiteit verbeteren met geld van Brussel een energiecentrale die wordt aangedreven door zonnecollectoren. De verbeteringen moeten de centrale goedkoper maken. De installatie draait op gebundeld zonlicht dat water omzet in stoom om een generator mee aan te drijven. Met de stoom kan ook koude worden gemaakt. De installatie kan zonne-energie […]

Onderzoekers van de Britse Cranfield Universiteit verbeteren met geld van Brussel een energiecentrale die wordt aangedreven door zonnecollectoren. De verbeteringen moeten de centrale goedkoper maken. De installatie draait op gebundeld zonlicht dat water omzet in stoom om een generator mee aan te drijven. Met de stoom kan ook koude worden gemaakt. De installatie kan zonne-energie opslaan voor later gebruik. Een dergelijke opstelling wordt al sinds de jaren tachtig gebruikt in de praktijk. De variant van de Cranfield Universiteit gebruikt één in plaats van twee opslagtanks. In deze tank slaat gesmolten zout de zonnewarmte op. Een wisselaar zet in de tank water om in stoom. Deze constructie vermindert de bouwkosten en de kosten van het zout. Vanwege het zout draait de installatie op een hogere temperatuur dan voorgaande modellen. De centrale kost 22 miljoen euro en wordt in Egypte gebouwd.

Reageer op dit artikel