nieuws

Onderzoekers vinden geen bewijs complot

bouwbreed

Onderzoekers vinden geen bewijs complot

De wereld denkt niet alleen terug aan de terreuraanslagen van 11 september 2001, ze herinnert zich ook de spectaculairste instorting ooit. Velen vermoedden een complot achter het bezwijken van de Twin Towers.

De 415 meter hoge World Trade Center-torens (1973) waren toch ontworpen om een vliegtuiginslag te kunnen trotseren? En waren de rookpluimen die her en der uit de gebouwen opstegen niet veroorzaakt door explosieven die de regering vooraf in het complex had laten verstoppen? Maar wat bouwkundigen direct al vermoedden, werd na uitvoerig onderzoek bevestigd: de instorting was onvermijdelijk door de gebruikte constructiemethode.

Beide 110 etages hoge torens hadden met het oog op de indeelbaarheid van de kantoorruimtes een dragende gevelconstructie, die met stalen liggers was gekoppeld aan de kern. De buitenschil kon ook de horizontale krachten opvangen. Maar uiteindelijk niet die van twee Boeings 767 die door een duikvlucht extra snelheid hadden ontwikkeld. Deskundigen becijferden de kinetische energie van beide vliegtuigen op 1,9×109 joule. Daar kwam de energie van de ontploffende kerosine (6,9×1010 joule) nog eens bij. Door de vliegtuiginslagen werden de kolommen in gevels en kern op diverse plaatsen doorsneden en de brandwerende bekleding van andere kolommen aangetast. Bij de kerosinebrand die volgde, smolt de staalconstructie niet, maar bij de bereikte temperaturen rond 1000 graden Celsius heeft staal nog maar een tiende van zijn normale sterkte. Dat maakte inzakken onvermijdelijk. In beide torens begaf een vloer nabij de plaats van de inslag het als eerste, waarna het gewicht van bovengelegen betonvloeren zorgde voor een zichzelf versterkend instortingsmechanisme.

En die rookpluimpjes van explosieven? Simpel, dat was lucht en rook tussen de verdiepingen die door de kracht van het imploderende gebouw werd uitgestoten. De mysterieuze instorting uren later van WTC-7, niet getroffen door vliegtuigen, kwam volgens de onderzoekers door brand en door de instorting van WTC-1. Weg complot. In Amsterdam ging gisteren de documentaire ‘9/11 Explosive Evidence – Experts Speak Out’ in première. Daarin roepen wetenschappers en technici op tot onderzoek naar de vele onbeantwoorde vragen rond de instorting van de Twin Towers en WTC7.

Bekijk hieronder een trailer van  ‘9/11 Explosive Evidence – Experts Speak Out’

 

Reageer op dit artikel