nieuws

Mobiele douche verlost steenslag van kwartsstof

bouwbreed Premium

Volker Rail zet mobiele douchebuien in om steenslag stofvrij te maken. Het idee is ontstaan tijdens de bouw van de Hanzelijn.

“Vroeger gebruikten we voor spoorbeddingen Maasgrind. Tegenwoordig valt de keuze op steenslag uit Scandinavië. Nadeel is dat bij deze gebroken stenen meer stof vrijkomt”, zegt projectleider Alexander Piet.

Ter bestrijding van de kwartsstof bedacht het Hanza Rail Team in de tunnel van de Hanzelijn de oplossing om aan een portaal voor bovenleidingen een sproeikop te hangen. Zo konden met weinig oponthoud ballasttreinen onder de douche gezet worden. Inmiddelsis een mobiele douche gereed die eenvoudig op de aanhanger van een personenwagen vervoerd kan worden naar waar de stof ook maar moet worden bestreden. De mobiele douche heeft een capaciteit van 1000 liter water per minuut.

Plan was om afgelopen weekeinde de installatie voor de eerste keer in de praktijk te testen vlak bij station Lisse. De onderhoudswerkzaamheden op het spoorvak stonden echter onder een te grote tijdsdruk om ook nog een proef uit te voeren. De natuur hielp dit keer een handje want een groot deel van de dag stonden de hemelsluizen open.

Piet: “Vorig jaar bleek uit onderzoek dat de kwartsstof op het spoor best een groot probleem is. Niet voor degenen die af en toe met het stof te maken krijgen maar wel voor mensen die tientallen jaren aan het spoor werken. Branchebreed werd daarop besloten stofkappen beschikbaar te stellen. Met kapjes werken blijft best lastig. Beter is natuurlijk bestrijding van het stof aan de bron. We hadden de douches in het lange droge voorjaar goed kunnen gebruiken.”

Reageer op dit artikel