nieuws

Mebin zet als eerste truckmixer op aardgas in

bouwbreed

Mebin heeft bij MAN Truck & Bus een truckmixer gekocht die op groen aardgas rijdt. Moedermaatschappij Heidelberg Cement gaat na of de nieuwe aanwinst de eerste van een reeks kan worden. Mebin stelt de mixer vrijdagmiddag om half één voor op de vestiging Rotterdam Waalhaven.

Heidelberg heeft nog geen ervaring met truckmixers die op aardgas rijden, zegt Corné van der Bruggen van Mebin. Voor zover hij weet is Mebin in Nederland de eerste die een gasgestookte betonmixer inzet. Omwille van het milieu wil de betonmortelfabrikant 30 procent biogas bijmengen. In de regio Rotterdam kan de chauffeur tanken bij het station van CNG Net bij Rotterdam The Hague Airport. In de Maasstad komen er op korte termijn nog twee tankstations bij.

De nieuwe truckmixer is een standaard 10×4-onderstel met vijf assen. Aan de zijkanten van het chassis zijn de aardgastanks gemonteerd. De tanks hebben elk een inhoud van 150 liter; volgens Van der Bruggen goed voor een actieradius van 400 tot 600 kilometer. De gasinstallatie is een standaardproduct van MAN. De installatie wordt al langer gemonteerd in onder meer stadsbussen en vrachtwagens voor het internationale transport.

Het systeem past op elk truckchassis van de vrachtwagenbouwer. Elke installatie kost 10.000 euro. Mebin heeft 150 truckmixers met een MAN-onderstel op een totaal van 218.

Reageer op dit artikel