nieuws

Kuipers Industrie levert installatie voor fonteinattractie de Efteling

bouwbreed

Kuipers Industrie levert installatie voor fonteinattractie de Efteling
Image converted using ifftoany

Kuijpers Industrie in Helmond, onderdeel van Kuijpers Installaties, legt voor attractiepark de Efteling in Kaatsheuvel de installaties aan voor, naar eigen zeggen, de grootste fontein van Europa.

Aquanura vormt met ingang van juni volgend jaar een nieuwe watershow met licht en geluid op de Vonderplas in het Efteling Park. De installatie bestaat uit circa 1500 spuitornamenten, waarvoor Kuijpers alle roestvaststalen toevoerleidingen aanlegt. Deze zijn voor gas, water en perslucht voor hogere en lagere druk. Door het gasleidingnet stroomt straks propaan naar de fontein voor de nodige vlammeneffecten. Een hogedrukwaterleiding is nodig voor ornamenten die continu spuiten. De aanleg van het leidingenstelsel is volgens Kuijpers een “secuur werk, omdat de spuitornamenten tot in perfectie gepositioneerd moeten worden”.

De ornamenten lopen vol met water uit de plas, dat vervolgens computergestuurd door middel van perslucht de lucht in wordt gespoten. De spuitmonden worden in een grote, ovale betonnen bak geplaatst met een opstaande rand van 60 à 70 centimeter. Het water uit de plas wordt in het midden van de bak opgezogen en via een PE-leiding langs de rand van de bak in het systeem ingespoten.

Onderdeel van de opdracht aan Kuijpers is de inrichting van de complete zogeheten equipmentroom, die volledig ondergronds wordt gerealiseerd. Het werk begint voor Kuijpers in november dit jaar. De oplevering staatgepland voor februari 2012. De totalekosten van de fontein bedragen 17 miljoen euro.

Zie voor animatie over werking van Aquanura www.cobouw.nl.

Reageer op dit artikel