nieuws

Interview Gerard van de Aast en Jolanda PootsVan de Aast blijft geloven in de markt

bouwbreed

Gerard van de Aast weigert het vertrouwen in de woningmarkt te verliezen. Herstel van het consumentenvertrouwen kan een snelle omslag teweegbrengen.

“Ik ben niet zo pessimistisch als vele anderen. Ik geloof in de woningmarkt. Er zal altijd een gezonde vraag naar nieuwbouw zijn. Vanwege vervanging, toenemende vraag naar zorg en een reeks andere redenen. De vraag hoopt zich nu op. Die prop zal loskomen. De vraag is alleen wanneer.”

De bestuursvoorzitter van Volker Wessels ziet legio oorzaken van de slecht functionerende woningmarkt. Van de geslonken baanzekerheid en de lastige kredietverleningen, tot het scheefwonen in de huursector. Maar de belangrijkste factor is in zijn ogen het consumentenvertrouwen. De verlaging van de overdrachtsbelasting geeft in ieder geval een duwtje in de goede richting.

“We reageren op de crisis in de woningmarkt door veel energie te steken in innovatie. We hebben daar geen speciale afdeling voor. De vernieuwing vindt plaats in onze bedrijven. Een voorbeeld zijn onze pluswoningen, een klantgericht modulair concept. In Zeist passen we in het project Sterrenberg omgekeerde integratie toe. Daardoor ontstaan op de plaats van een instelling 400 woningen in het groen. Om succesvol woningen te kunnen bouwen, is ook de locatie van groot belang.”

Hergebruik

Volker Wessels vreest dat de kantorenmarkt voorlopig nog verder zal verslechteren. Het concern richt zich op het hergebruik en de verduurzaming van de panden. Een opvallend project dat wel van de grond komt, betreft de ontwikkeling van het nieuwe stadskantoor in Utrecht, opgepakt samen met NS Poort. Het gebouw krijgt 66.000 vierkante meter vloerruimte en is daarmee een van de grootste kantoorprojecten die momenteel in Nederland ten uitvoer komt.

In de inframarkt is de bouwer op zijn hoede voor de zuinige overheden. “Het werk van de rijksoverheid loopt gestaag door”, zegt Van de Aast. “We zijn bij Amsterdam bezig met de Westrandweg en de aansluiting op de Tweede Coentunnel. Binnenkort komt bij Den Bosch de omlegging van de Willemsvaart in productie. In Nijverdal wordt hard gewerkt aan de tunnel, dwars door het dorp. Dat wordt in Nederland de eerste tunnel zonder gedoe.”

Van de gemeenten komt nog slechts mondjesmaat infrawerk los. Het werk dat overblijft heeft te maken met een sterke prijsdruk. Een betere markt vormen de projecten voor private opdrachtgevers.

“Ons mooiste project? Heel bijzonder is ons werk op de Maasvlakte. Boskalis en Van Oord zorgen voor het zand, wij doen de wegen en kades. Als ik daar naartoe ga, rij ik volgens mijn navigatiesysteem gewoon de Noordzee in. Dat doen we dan toch maar even. Het meeste plezier heb ik van projecten die niet op de laagste prijs gegund zijn. Nee, niet vanwege het geld. De klant waardeert je dan voor bijzondere prestaties. Vorige week nog hebben we in Deventer de verbreding van de rivier gewonnen. Geen groot project, 22 miljoen. Maar wel gekregen vanwege onze goede ideeën.”

Hoge verwachtingen heeft Volker Wessels van de energie- en telecommarkt. De omzet bedroeg in de eerste helft van het jaar 412 miljoen euro en zal voorlopig stijgen. Jongste aanwinst is het gisteren overgenomen zeventig medewerkers tellende bedrijf TGK uit Herentals (België).

Reageer op dit artikel