nieuws

IJsbrekers voor windparkenkabellegger Visser & Smit

bouwbreed

Visser & Smit haalt de ene na de andere opdracht binnen voor de aanleg van kabels voor windmolenparken. Finse ijsbrekers helpen bij de inrichting van de energieknooppunten op zee.

De teller van de werkvoorraad is de 200 miljoen euro al gepasseerd. “Het kabelleggen op zee groeit spectaculair”, zegt bestuursvoorzitter Gerard van de Aast van Volker Wessels. “Binnen een jaar hebben we een verdrievoudiging bereikt.”

Voor de aanleg van de exportkabels, die de parken met het vaste land verbinden, zet de Volker Wesselsdochter sinds vorig jaar het 90 meter lange schip Stemat Spirit in. Het vaartuig pendelt momenteel van de kabelfabriek in Italië naar de West-Europese windmolenparken. Voor de korte kabels van de individuele molens naar het stroomverzamelpunt doet Visser & Smit beroep op een aantal Finse ijsbrekers. In de zomermaanden liggen de schepen doorgaans werkloos aan de kant. Het korte achterdek is echter prima te gebruiken om korte kabels naar de windmolenparken te vervoeren.

Visser & Smit is in opdracht van het Deense energiebedrijf Dong betrokken bij de kabelaanleg voor het windmolenpark Anholt in Denemarken. In de Duitse bocht staat park Butendiek op het programma. Andere projecten worden uitgevoerd voor de Belgische kust bij Zeebrugge, op de Ierse Zee (West of Duddon) en in de Oostzee (Baltic 2).

Reageer op dit artikel